Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ledighetskrisen er mannens krise
Del artikkelen med venner og kolleger

Det siste året har sett en fordobling i arbeidsledighet blant menn. 

Det er i gruppen menn i alderen 20-29 år fordoblingen har kommet, skriver NAV. Kvinner med samme alder har ikke fått like stort tilbakeslag, og noe av grunnen er et kjønnsdelt marked.
 
- Årsaken er at mange unge menn jobber innen bygg og anlegg og industrien hvor ledigheten har økt kraftig de siste månedene. Mens kvinner ofte jobber i offentlig sektor, der behovet for arbeidskraft ikke i like stor grad påvirkes av konjunktursvingninger, sier seksjonssjef Stein Langeland i NAV på NAVs nettsider.
 
102 % økning
 
Likestillingen har ikke nådd statistikkene. Tall NAV figurerer med, viser at ledigheten for menn i alderen 20-29 år har økt med hele 102 %, mens den for kvinner har økt med 34 %.
 
For menn i denne aldersgruppen er ledigheten nå på 6 % av arbeidsstyrken, mens den for kvinner utgjør 3 %. Arbeidsledigheten samlet sett er på 2,7 %.
 
Alvorlig for menn
 
Det viser seg også at det er mer alvorlig for menn å miste jobben enn det er det for kvinner, skriver FriFagbevegelse.no.
 
- Vi har sett samme mønster før, men forskjellen er tydeligere ved denne nedgangskonjunkturen, sier Langeland til FriFagbevegelse.no.
 
Ikke så alvorlig for kvinner
 
Den eksplosive økningen i arbeidsledigheten blant menn kan få store negative ringvirkninger, advarer forsker Kjetil Telle ved SSB. Han og økonomiprofessor Mari Rege har forsket på hvilke konsekvenser det får å miste jobben for kvinner og menn.
 
Når mannen blir stående uten jobb, får det langt mer alvorlige konsekvenser enn for kvinnen. Det viser seg lettere for menn å velge en kriminell yrkesvei når arbeidstapet inntreffer. Det skjer også oftere at de blir skilt, og barna deres gjør det dårligere på skolen.
 
Når kvinner mister jobben, slår det derimot positivt ut på både skilsmissestatistikken og barnas skoleresultater.
 
- Resultatene viste også at det var økt sannsynlighet for å havne på uføretrygd blant dem som mistet jobben, sier Telle.
 

Legg til kommentar

29. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?