Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Hva kan du om risikoanalyse?
Del artikkelen med venner og kolleger

I forbindelse med Arbeidstilynets storaksjon for fokus på risiko på arbeidsplassen gir Absentia.no deg en oversikt over hvordan du kan gjennomføre en risikovurdering.
 
Arbeidstilsynet sin aksjon for økt kompetanse og fokus for risiko på arbeidsplassen innebærer at over 1 000 bedrifter vil få besøke av tilsynet. Her skal bedriftsledernes tiltak kontrolleres og kartlegging av risiko gjennomføres.
 
Kartlegging
 
Alle virksomheter må kartlegge sine risiko- og problemområder innenfor HMS. Deretter skal de sette i gang tiltak for å utbedre dem.
 
Kartleggingen kan være alt fra å finne ut hvordan medarbeiderne trives og samarbeider til undersøkelser av fysiske forhold. Risikoen kan for eksempel være belastningslidelser, personalkonflikter, risiko for brann, forurensning av ytre miljø og personskader på arbeidstakere eller andre.
 
En mye brukt metode for å kartlegge risiko er såkalte Risiko og sårbarhetsanalyser (ROS). Risikoen avhenger av hvor sannsynlig det er at noe går galt og av hvilke konsekvenser som følger når noe gar galt.
 
Tre enkle spørsmål er kjernen i risikovurderingen:
  • Hva kan gå galt?
  • Hva kan vi gjøre for å hindre dette?
  • Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom det skjer?
Oppfølging
 
Kartleggingen og vurderingen av risikoområder gir oversikt over hva som bør forbedres. Derfor skal ledere, arbeidstakere og deres representanter planlegge å prioritere tiltak. Det anbefales å inkludere verneombudet og arbeidsmiljøutvalg i denne prosessen.
 
I tillegg skal det lages en skriftlig handlingsplan som definerer hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre det og når det skal gjøres. Leder har ansvar for å gjennomføre handlingsplanen og for at det systematiske HMS-arbeidet fungerer.

Alle arbeidstakere har plikt til å melde fra om feil og mangler. De kan også komme med forslag til forbedringer.
 
Dokumentasjon kreves
 
Kartleggingen, risikovurderingen, handlingsplanen og oppfølgingsplanen må lages skriftlig og oppbevares for eventuelt tilsyn fra HMS-etatene.
 
Spørreundersøkelse på Regelhjelp.no
 
Den offentlige veiviseren til regelverk for virksomheter Regelhjelp.no utfordrer deg til en spørreundersøkelse om risiko. Ved å svare på 6 spørsmål er du med i trekningen av bøker om risikostyring, og ved å lese denne artikkelen vil du stille godt forberedt.
 

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?