Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Den nye arbeidsplassen
Del artikkelen med venner og kolleger

Hvilke faktorer skaper dårlig mental helse eller vondt i rygg, nakke og skulder? STAMI skal ved hjelp av 7 500 medarbeiderundersøkelser finne flere svar om arbeidsmiljøet på norske arbeidsplasser. 

Prosjektet med navnet ”Den nye arbeidsplassen” skal se på sammenhengen mellom arbeid, sykdom og helse. Hovedfokuset ligger på arbeidsmiljøet og dets betydning for jobbengasjement, trivsel og deltakelse i arbeidslivet.
 
7 500 deltakere
 
Så langt danner 7 500 medarbeiderundersøkelser grunnlaget for STAMI sitt forskningsarbeid. Av disse er 3 500 blitt fulgt opp med en ny kartlegging to år senere.

Prosjektet Den nye arbeidsplassen: Arbeid, helse og deltakelse i arbeidslivet ble startet av Norges forskningsråd som en nasjonal satsing for å fremskaffe ny kunnskap om hvilke arbeidsrelaterte forhold som har betydning for helse og deltakelse i arbeidslivet. 

Prosjektet er landets hovedsatsing på å skape kunnskap om virkninger av psykologiske, sosiale og organisatoriske forhold i arbeid.  Prosjektet støttes av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Norges forskningsråd og STAMI.
Kilde: STAMI.no

For virksomhetene som deltar gir undersøkelsene dessuten mulighet til å forbedre sitt eget arbeidsmiljø ved at undersøkelsene blir gjort tilgjengelig for dem.
 
Muskelskjelett og mental helse
 
4 av 10 sykemeldinger skyldes muskelskjelettlidelser mens rundt 17 prosent skyldes psykiske lidelser. Disse to årsakene står dermed for over halvparten av sykefraværet i norske bedrifter og STAMI har derfor satt i gang to doktorgradsarbeider knyttet til mental helse og muskelskjelettlidelser.
 
God mental helse er en svært viktig faktor for å trives i arbeidslivet. Gjennom doktorgradsarbeidet skal STAMI se mer på hvilke arbeidsfaktorer som er risikofaktorer for dårlig mental helse, samt hvilke faktorer i arbeidslivet som kan hjelpe ansatte med disse plagene. 
 
Hver tredje muskelskjelettlidelse er arbeidsrelatert og STAMI ønsker gjennom doktorgradsarbeidet å få mer kunnskap om hvilke faktorer som kan føre til utvikling av denne type plager. En av problemstillingene STAMI ønsker å se nærmere på er hvilke arbeidsfaktorer som er risikofaktorer for plager i rygg, nakke, skulder og arm.
 

Legg til kommentar

21. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?