Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ingen universell utforming tross løfter
Del artikkelen med venner og kolleger

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) ba tidligere om øremerkede midler til universell utforming, men pengene ser ut til å havne i sikkerhetstiltak. 

Organisasjonen har fått Jernbaneverkets forslag til handlingsplan for 2010-2013, i tillegg til forslag til budsjett for 2010. FFO beskriver det som ”nedslående lesning”.
 
3,7 milliarder kroner ble avsatt i Nasjonal transportplan til universell utforming over en periode på ti år. Disse midlene går inn i en post i statsbudsjettet som også omfatter sikkerhetstiltak innen jernbanesektoren, skriver FFO på sine nettsider.
 
Lovnad i Nasjonal transportplan
 
Jernbaneverket har ikke avsatt noen midler til universell utforming av stasjonene sine i 2010, til tross for at dette var et av punktene Jernbaneverket sto fram med som et av satsingsområdene i Nasjonal transportplan for litt over en måned siden.

- Dette er svært skuffende, og nærmest uhørt. Likevel er det ikke helt overraskende, og FFO advarte stortingets transport- og kommunikasjonskomité mot at dette kunne skje da vi nylig la frem våre innspill til Regjeringens forslag til Nasjonal transportplan, sier rådgiver i FFO Berit Therese Larsen på organisasjonens hjemmesider.
 
I og med at universell utforming går under samme post som sikkerhetstiltak, havner det som nummer to på prioriteringslisten. FFO påpekte derfor at det må avsettes en øremerket sum til universell utforming, slik at dette arbeidet sikres.

FFO advarte mot forholdene
 
- Nå skjer akkurat det FFO advarte mot, nemlig at strenge sikkerhetskrav slår inn og tar hele summen som er avsatt over posten for 2010, fortsetter Larsen.
 
Stasjoner med stor trafikk som i utgangspunktet skulle hatt universell utforming, får ikke penger til dette. I stedet kommer det forlengede plattformer på stasjoner FFO omtaler som så og si trafikkløse. Det er Jernbanetilsynet som har pålagt Jernbaneverket dette, og etaten har fått korte tidsfrister på å følge opp påleggene. Alternativet Jernbaneverket står overfor, er å legge ned disse stasjonene.
 
- FFO ser situasjonen Jernbaneverket står overfor, men det er ikke holdbart at myndighetene først utbasunerer en satsing på universell utforming, for siden å la pengene forsvinne til annen satsing. FFO vil levere en høringsuttalelse som går imot dette, og vi har også bedt om et møte med samferdselsminister Liv Signe Navarsete for å diskutere den alvorlige situasjonen. FFO vil kreve at departementet kommer opp med ekstra midler som sikrer en satsing på universell utforming i tråd med løftene, advarer Larsen.
 

Legg til kommentar

17. mai, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?