Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidslivet i Norden
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har i oppdrag fra Nordisk Ministerråd opprettet et nytt nettsted som skal ha fokus på arbeidslivet i Norden. Første tema som tas opp er nye former for arbeidsløshet der arbeidstakeren tvinges til å godta dårligere vilkår.
 
Lavkonjunkturen som følger av finanskrisen har skapt et nytt arbeidsmarked der skillet mellom arbeidsledig og sysselsatt er mindre tydelig. Med stadig flere helt og delvis arbeidsledige tvinges arbeidssøkere og arbeidstakere til å godta dårligere vilkår for å få eller beholde sin arbeidsstilling. Kortere arbeidstid eller lavere lønn er løsningen for flere ansatte.
 
Forskjellige permitteringsmuligheter
 
Arbeidslivet i de nordiske landene har mye til felles og blant annet danner den nordiske modellen et felles utgangspunkt for verdier i arbeidslivet. Allikevel har Finland, Island og Sverige blitt rammet mye sterkere med en arbeidsledighet som er tre ganger høyere enn Danmark og Norge der ledigheten er på henholdsvis 3,8 og 3,1 prosent.
 
Selv om de nordiske landene har klare fellestrekk er det også ulikheter. Disse ulikhetene kommer ikke minst frem i permitteringsreglene. Arbeidstakere i Finland og Norge som blir permittert mottar begge plasser arbeidsledighetstrygd. I Norge kan man motta for inntil 1 år i løpet av en periode på 18 måneder. Antallet permitterte har steget drastisk i begge land, og i Finland var over 100 000 permitterte i juni.
 
I Danmark kalles permittering for arbeidsdeling. Det innebærer at arbeidstiden skal settes ned med hele dager og med minst to dager i uken. For de dagene man ikke er på jobb mottar man arbeidsledighetstrygd.
 
I Sverige hadde man tidligere et felles fond til permitterte som arbeidsgivere og staten betalte inn til.  Etter at den forrige borgerlige regjeringen i Sverige stanset den statlige innbetaling, stoppet også arbeidsgiverne å betale inn slik at fondet i dag er tomt og muligheten for permittering er borte.
 
Tidsskrift på nett
 
Arbeidslivinorden.org utgis som et tidsskrift med faste publiseringer og skrives på de tre skandinaviske språkene. Senere i høst publiseres tidsskriftet på finsk i tillegg til engelsk, Nordic Labour Journal. Det utgis av Arbeidsforskningsinstituttet på oppdrag fra Nordisk Ministerråd.
 

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?