Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gir store helsekostnader gode tjenester?
Del artikkelen med venner og kolleger

Bare USA bruker mer på helse pr innbygger enn Norge, viser en rapport utarbeidet av OECD. Allikevel yter helsesektoren kun gjennomsnittlig på 8 av 15 områder, og innenfor psykisk helsevern er Norge svakere enn snittet i OECD.
 
OECD-rapporten bygger på registrerte data fra helseinstitusjoner i alle 30 medlemsland.
 
- For første gang har vi en litt ordentlig måling av helsetjenestens arbeid, sier Geir Bukholm, avdelingsdirektør ved Kunnskapssenteret. - Det er en god beskrivelse av noen endepunkter, men det er ennå ikke det fulle bildet av helsetjenesten, rapporten dekker ikke alt.
 
Norge skiller seg ut med den nest laveste andelen utgifter til legemidler og medisinsk-tekniske hjelpemidler. Det skyldes blant annet lavere priser på legemidler. Norge har høyest andel ressurser brukt på pleie og omsorg og det høyeste antall pleie- og omsorgspersonell per innbygger i OECD.
 
15 helseområder
 
Under forarbeidet til rapporten i 2003, kom OECD frem til 15 kvalitetsindikatorer forforebygging og behandling. Følgende områder er dekket:
Kroniske tilstander: astma, kols, diabetes, hjertesvikt, høyt blodtrykk
Akutt forverring av kroniske tilstander: akutt hjerteinfarkt, hjerneslag
Psykiske lidelser: schizofreni, bipolar lidelse
Kreft: livmorhals, bryst, tykktarm og endetarm
Smittsomme sykdommer: vaksineringsprogrammer
 
Mens norsk helsetjeneste har vist den største reduksjonen i sykehusdødeligheten på grunn av hjerneslag, er overlevelse etter fem år ved brystkreft, livmorhalskreft, tykktarmskreft og endetarmskreft i Norge omtrent på OECD-gjennomsnittet. Fremdeles er det imidlertid flere områder i norsk helsetjeneste der man ikke har pålitelige resultatindikatorer.
 
Psykisk helsevern dårlig i hele Norden?
 
Det er ikke bare Norge som kommer dårlig ut ved sammenligningen av det psykiske helsevernet i OECD-landene. Alle de nordiske landene gjør det dårlig her, og Bukholm mener vi må ta rangeringen med visse forbehold.
 
- Sannsynligvis er dette mest et uttrykk for at psykisk helsetjeneste i Norden organiseres forskjellig fra resten av OECD-landene. Hele Norden mener det er bra med reinnleggelser. Selv de som er alvorlig syke skal få lov til å bo hjemme, men ha muligheten til å komme inn igjen, sier Bukholm.
 
I OECD sin rapport defineres reinnleggelser innen 30 dager som et tegn på et dårlig psykisk helsevern.
 

Legg til kommentar

29. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?