Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Advarer mot ensidig fokus på sykelønn
Del artikkelen med venner og kolleger

Dagens sykelønnsordning gir full lønn fra første sykedag og opptil et år. I følge OECD er ordningen for generøs og ødeleggende for IA-arbeidets mål om lavere fravær. LO-leder Roar Flåthen advarer imidlertid om at debatten om sykelønnen er en avsporing i arbeidet med en ny IA-avtale.

Den norske sykelønnsordningen er unik i verden og gir sterke rettigheter til arbeidstaker. I følge seniorøkonom Christopher Prinz i OECD er den imidlertid for generøs.

– Den er mer generøs enn i noen annet land. I Norge har ikke arbeidstakerne noe incentiv til ikke å være syk. Og det koster heller ikke arbeidsgiverne mye, sier seniorøkonom Christopher Prinz i OECD til Aftenposten.

Han får støtte fra stipendiat ved Frischsenteret Simen Markussen, som mener Norge bør se til andre europeiske land.

– Det er åpenbart at vårt høye sykefravær skyldes den generøse ordningen. Vi har nok det mest generøse sykelønnssystemet i verden, sier Markussen.

- Må konsentrere oss om IA-arbeidet

LO-leder Roar Flåthen mener debatten om sykelønnsordningen er en avsporing i arbeidet med en ny IA-avtale, og ønsker i stedet full fokus på IA-forhandlingene og det videre arbeidet for et mer inkluderende arbeidsliv.

Han avviser påstanden fra Prinz om at IA-avtalen ikke har noen effekt og at sykelønnsordningen må endres for å få ned fraværet.

- Det er mange eksempler på at IA-avtalen har virket i virksomheter som har tilsluttet seg den. Aftenposten har selv dokumentert dette. Utfordringen er ikke at den ikke virker, utfordringen er at flere må slutte seg til avtalen og IA-arbeidet. Det skal en ny avtale bidra til, sier Flåthen.

Flåthen mener det er vanskelig å sammenligne statistikker i ulike land på grunn av store forskjeller i arbeidsmarkedene. I Norge er yrkesdeltakelsen høy (80,6% for menn og 75,4% for kvinner) sammenlignet med andre europeiske land (74,4% og 60,4% i EU).

[Les pressemelding fra LO]
[Les artikkel hos Aftenposten.no]


IA arbeid

05. februar, 2010

system
05. februar, 2010
3 innlegg

Legg til som kollega

IA arbeidet har vært i bruk i siste noen år uten at dette har ført til betydelig reduksjon av sykefravær.

Legg til kommentar

28. september, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?