Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Størst risiko i jordbruk
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstilsynet har sett på antall omkomne i arbeidsulykker innen jordbruk og skogbruk. I 2009 var det 10 dødsulykker, noe som er en halvering siden 1989. Fremdeles er det jordbruk som er mest risikoutsatt.

Rapporten fra Arbeidstilsynet ser på utviklingstrekk for arbeidsskadedødsfall i landbruket i perioden 1989 – 2008. Rapporten viser at antall jordbruksvirksomheter og antall arbeidsskadedødsfall i landbruket er halvert, samtidig som mengden dyrket jord og produksjonen av jordbruksprodukter er noenlunde lik.

263 personer omkom i arbeidsulykker i landbruket i perioden 1989-2008. I 2009 var det 7 arbeidsskadedødsfall i landbruket, og 3 personer har mistet livet i arbeidsulykker i denne næringen hittil i år.

Skal redusere ulykkene

Til tross for at dødsulykketallene nærmest er halvert, er landbruket den bransjen med flest arbeidsskadedødsfall innen landbasert arbeidsliv. I perioden 2000 til 2008 skjedde hvert fjerde arbeidsskadedødsfall i Norge i landbruket.

- Arbeidstilsynet er opptatt av sikkerheten i landbruket. Vi har økt antall tilsyn de siste årene, og vi opplever landbruksnæringen som en god samarbeidspartner. Målet vårt er færre ulykker. Folk skal ikke dø på jobb, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Finboe Svendsen påpeker at ettersom de fleste gårdsbruk er små, vil en alvorlig skade gjerne også føre til alvorlige driftsproblemer for gårdsbruket.

Flere faktorer til nedgang i ulykker

Ved siden av at antallet jordbruksvirksomheter er redusert, er det flere årsaker som påvirker utviklingen positivt. For det første er krav til hms i landbruket mer synlig. Økt samarbeid med Arbeidstilsynet og landbrukets organisasjoner hjelper også for å avdekke sikkerhetsmangler. De siste årene har det dessuten vært flere endringer i regelverket, som påbud om setebelte. I tillegg er det nå flere oppgaver som utføres av maskiner, i stedet for av mennesker.

-Påbud om setebelte i traktor, og krav om at setebelte skal brukes der det er fare for velt, er det viktigste enkelttiltaket. Antall døde grunnet velt med traktor er mer enn halvert etter at dette påbudet ble gjeldende fra 2002, sier Finboe Svendsen.

Risikofylt alenearbeid

Gårdbrukeren håndterer tunge dyr og arbeider med tunge maskiner og tung last under skiftende vær- og føreforhold. Det å jobbe alene ser ut til å øke risikoen for alvorlige ulykker. Arbeidstilsynet erfarer at mange som er alene om ansvar og bekymringer kan oppleve dette som psykisk belastende.

- Landbruksarbeid vil alltid innebære en viss risiko. Desto større grunn til å forebygge der det er mulig, gjennom for eksempel god opplæring i bruk av nytt og tungt utstyr. God kompetanse hos gårdbrukerne er en forutsetning for gode HMS-forhold i landbruksnæringen. Jeg håper flere unge som ser jordbruket som en aktuell yrkesvei vil satse på jordbruksutdanning, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen.

[Les pressemelding fra Arbeistilsynet]


Legg til kommentar

27. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?