Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gledelig nedgang i fraværet
Del artikkelen med venner og kolleger

Økt bruk av gradert sykemelding og mer bevisste leger og arbeidsgivere er blant årsakene til at sykefraværet går ned med 12,3 prosent i andre kvartal i år.

Det mener NAV-direktør Tor Saglie, som også peker på arbeidsmarkedet som en mulig årsak til reduksjonen i fraværet.

– Det kan være flere årsaker til at sykefraværet nå er på vei ned. Noe av nedgangen kan sees i sammenheng med situasjonen på arbeidsmarkedet. Det er kjent fra tidligere forskning at sykefraværet ofte går ned når arbeidsledigheten stiger. Det er også mulig at det sterke fokuset på sykefraværet har ført til at både leger og partene i arbeidslivet har blitt mer bevisste på sine roller, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Også arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er fornøyd med nedgangen, og kaller tallene en stor inspirasjon for videre arbeid.

- Jeg er også glad for å se at bruken av graderte sykemeldinger har fortsatt å øke i andre kvartal. 22,5 prosent av alle sykefraværstilfellene var graderte i andre kvartal 2010 mot 21,1 i andre kvartal 2009. Dette er den høyeste registrerte bruken siden den første IA-avtalen ble undertegnet. Det viser at oppmerksomheten rundt graderte sykemeldinger i vinter har hatt en effekt, sier statsråden. 

Ned med 12,3 prosent

Det legemeldte sykefraværet gikk ned med 12,3 prosent i 2. kvartal 2010 sammenlignet med samme periode i fjor. Det har nå vært en sterk nedgang i sykefraværet to kvartaler etter hverandre.

Det totale sykefraværet er på 6,3 prosent, en nedgang på til sammen 10,7 prosent. I følge tall fra SSB gikk det egenmeldte sykefraværet opp med 2 prosent og utgjør 0,8 prosent av det totale sykefraværet.

Spesielt blant menn går fraværet ned. Mens det for kvinner reduseres med 10,8 prosent, er nedgangen for menn på hele 14 prosent. Sykefraværet gikk mest ned for unge menn i aldersgruppene mellom 20-29 år. Blant kvinner var det aldersgruppene mellom 20-34 år som hadde den største nedgangen. Sykefraværet for kvinner er på 7,1 prosent og for menn er sykefraværet på 4,3 prosent.

Nærmere IA-målet

Selv om reduksjonen gjør at man er nærmere IA-målet om 20 prosents reduksjon sammenlignet med 2001, er det fremdeles mye igjen før målet er nådd. Sykefraværet er nå redusert med 9,4 prosent fra andre kvartal 2001 til andre kvartal 2010.

[Les pressemelding fra NAV]
[Les pressemelding fra AID]


Legg til kommentar

15. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?