Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ny pille mot nærsynthet
Del artikkelen med venner og kolleger

Nærsynthet er nærmest en epidemi som er i ferd med å bre seg over hele jordkloden.Selv om nærsynthet ikke smitter, kan vi nesten snakke om en slags epidemi. Problemet er blitt så alvorlig at, i Europa og USA, må nesten en av tre skole – elever bruke briller eller kontaktlinser. I Østen er problemet ennå større. I Hong Kong, Taiwan og Singapore er hele 9 av 10 barn og unge avhengig av hjelpemidler for å kunne se godt nok.

Forskerne har nå funnet frem til et medikament – en pille som heter pirenzepin, som man foreløpig setter sin lit til i bekjempelsen av dette voksende problem i vårt velferdssamfunn.

Pirenzepin har i mange år blitt brukt i behandlingen av mavesår. Allerede i 1991 viste resultater av forsøk på kyllinger at dette stoffet forebygger nærsynthet.

Ytterligere kliniske tester av 24 nærsynte barn  i USA med pirenzepin gav oppløftende svar.

Resultater viste her at middelet hemmet utviklingen av nærsynthet med minst 50 prosent.


Selv om forskerne nå synes å være på sporet av å finne midler mot nærsynthet, hersker det fortsatt dyp uenighet om årsakene til nærsyntheten. Stridens kjerne er om det er arv, miljø eller en kombinasjon av begge deler som er avgjørende for om man blir nærsynt.


Som oftest oppstår nærsyntheten i skolepliktig alder, og tiltar gjennom tenårene for så å stabilisere seg rundt 20 års alderen.


I dag er laserbehandling den mest utbredte behandlingsform, og allerede for 4 år siden ble nesten 1,5 millioner personer laseroperert hvorav ca 20.000 i Norden.


Hvis man ikke ønsker å ty til laseroperasjon, er pirenzepin foreløpig det eneste forslaget til en fremtidig medisin mot nærsynthet. Det synes å være mer og mer viktig at man greier å komme frem til gode hjelpemidler og legemidler som kan sette en stopper for den faretruende utviklingen av dette helseproblemet.

Det er å håpe at forskerne snarest mulig får kjennskap til alle de kjemiske signalstoffene som påvirker øyeveksten, slik at denne synsfeilen skal kunne forebygges, begrenses og kanskje fjernes helt medisinsk.

(Kilde: Illustrert Vitenskap.)

  


Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?