Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vanlig med nakkesmerter
Del artikkelen med venner og kolleger

6 av 10 som har smerter i nakke, skulder og øvre arm, mener det er jobben som har skylden. Det viser forskning fra STAMI, som konkluderer at kortvarig hvile kan forebygge langsiktige belastningsplager.

Funnene STAMI presenterer er et resultat av arbeidet til stipendiat Therese N. Hanvold har, sammen med forskerne Morten Wærsted og Bo Veiersted ved STAMI. I sin studie ser hun på smerter i nakke, skulder og øvre rygg hos yrkesskoleelever, i overgangen fra skole til arbeidsliv. 

Muskel- og skjelettplager er en av de vanligste årsakene til sykemelding og uførepensjon i Norge, og det er spesielt noen yrkesgrupper som er mer utsatt. Tall fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse (NOA) viser at frisører er blant de som er mest utsatt for belastninger, og 34 prosent av frisørene rapporterte om smerter i nakke og skulder. Også i elektrikeryrket, der man har mye arbeid med hevede armer, rapporter om slike muskel- og skjelettplager.

STAMI skriver at dette kan være som en følge av at yrkene involverer betydelige lokaliserte fysiske belastninger på grunn av arbeid med armene hevet – uten støtte. Og at dette er en arbeidsstilling som er godt dokumentert som en risikofaktor for nakke- og skulderplager.

Må forebygges

– Når man ser at muskel- og skjelettplager er en viktig faktor når det gjelder sykefravær og uførhet, er det viktig å tenke forebygging. Andel eldre i arbeidslivet øker, og det er et stort behov for å holde så mange som mulig i arbeid til pensjonsalder, påpeker Hanvold.

Også kortvarig hvile kan ha stor effekt på langsiktig belastningsplager.

- Eksempelvis er det gode indikasjoner på at en kortvarig hvile av nakkemusklene eller armene ca hvert 10 minutt kan forebygge nakke- og skulderplager i denne type jobber. Det er derfor et viktig bidrag å begynne det forebyggende arbeidet når det gjelder muskel- og skjelettplager på et tidlig tidspunkt, kanskje allerede før de unge trer inn i arbeidslivet, sier Hanvold.

[Les pressemelding fra STAMI]


Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?