Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Språket er nøkkelen i arbeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger

For å kunne kommunisere godt med sine kolleger er innvandrere avhengig av å kunne språket. Mange bedrifter velger derfor å gi de ansatte språkkurs.

Språkkurs gir selvtillit

For at innvandrere skal lykkes i jobbintervjuet er de avhengig av å kunne språket og kjenne kulturen. Samtidig erkjenner flere bedrifter at de ansatte er nødt til å kunne språket godt når nye teknologier og endringer innføres. Derfor sender stadig flere bedrifter sine utenlandske ansatte på språkkurs.

Coca Cola og Tine er eksempler på firmaer som har valgt å sende de ansatte som har behov for bedre norskkunnskaper på språkkurs. Kurset har gitt de ansatte mer selvtillit og gjort de tryggere på arbeidsplassen og med sine kolleger. Coca Cola forstod potensialet av et språkkurs etter en studietur hos Tine.

 - Når vi var hos Tine oppdaget vi til vår forbauselse at alle pratet norsk i kantinen, sier Helge Dagsvold, verneombud på Coca-Colas fabrikk i Lørenskog utenfor Oslo, i et intervju med Arbeidsliv i Norden.

Coca Cola vinner Mangfoldsprisen 2010.

Coca Cola har selv 46 ulike nasjonaliteter blant flere tusen ansatte, og der var det mer vanlig at man snakket sitt morsspråk. Over tid var det flere ansatte som ble dårligere i norsk ved å jobbe hos Coca Cola, noe som skapte utfordringer med å spre ny informasjon til de ansatte.

Løsningen ble et språkkurs

Jeanette Dejligbjerg fikk ansvaret for å starte et språkprosjekt, der de ansatte med behov for norskopplæring skulle bli fulgt opp på en god måte.

- På Coca-Cola har vi vært dyktige på å tilrettelegge for at vi har ansatte fra mange ulike kulturer. Vi har bønnerom, spesiallaget mat i matsalen og muligheter for andre arbeidstider for å ta hensyn til ulike høytider. Men å kunne norsk er fremdeles det viktigste for integrering, forklarer Dejligbjerg til Arbeidsliv i Norden.

Integrering eller språk først?

Innvandrere som kommer til Norge for tilbud om kurs i norsk, og mange velger dette for å bedre kunne starte på nytt i det norsk samfunnet. Allikevel fører økonomi til at mange ønsker å komme tidlig i arbeid, og da kan språket være en utfordring.

Nabaraja Gurung hadde kun vært i Norge i 6 måneder før han begynte å arbeide hos Coca Cola. Selv om han hadde begynt på språkkurs, gjorde økonomien det til at han prioritert jobb.

- På lageret jobber mange ansatte med pakistansk bakgrunn. Ettersom jeg kommer fra Nepal forstår jeg urdu og kan prate med dem. Men de fleste pakistanere har ikke urdu som hovedspråk, men prater punjabi seg i mellom og det forstår jeg ikke i det hele tatt, sier Nabaraja Gurung.

Språkkurset ble derfor en nødvendighet for å kunne kommunisere bedre.

VOX-midler

Coca Cola har søkt midler fra VOX som er  et nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk, med særlig vekt på voksnes læring. Les mer om VOX på deres nettsider.

[Les mer i artikkel hos Arbeidsliv i Norden]


Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?