Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Grønn resept
Del artikkelen med venner og kolleger

I Oppegård kommune kan leger og fysioterapeuter gi pasienter aktiviteter og opplevelser på resept.  Tiltaket er blitt positivt mottatt av alle parter og selv om prøveprosjektet er i startfasen ser man resultater.  En grønn perm med oversikt over alle aktiviteter i nærmiljø ligger på bordet hos legene.

Det finnes mye kunnskap om sammenhengen mellom fysisk og sosial aktivitets effekt på helsen.  Allikevel er fokuset stort sett rettet på hva medisiner kan gjøre for å hjelpe den syke.  Prosjektet har som mål å bedre folks helse og livstilfredshet.  Det er ikke snakk om å sende mennesker som er slitne med klippekort til nærmeste treningsstudio, men å hjelpe de til a ta ansvar for egen helse.  Legen og fysioterapeuten blir dermed en som veileder pasienten inn på tiltak som den enkelt har lyst til, men ikke tatt seg tid til eller visst om.
-  ”Det skrives ut resepter på antidepressiva alt for ofte.  Mindre depresjoner kommer ofte som et resultat av at man føler man ikke mestrer noe.  Da får man ofte en gunstig effekt av å begynne med noe nytt, ta seg en tur til det lokale koret eller en liten kajakktur på sjøen,” sier kultursjef i Oppegård Ellen Dingstad Mellum.

Gunnar Tellnes, spesialist i samfunnsmedisin og professor ved Universitetet i Oslo, lanserte begrepet ”grønn resept”.  Det bygger på at hver enkelt sin helse er et resultat av mer enn det individuelle, men og det sosiale.  Tanken om aktiviteter på resept har vært prøvd mange steder.  I Sverige finnes det i de fleste kommuner, mens New Zealand regnes som opphavslandet for en slik ordning.
-  ”Tilbudet retter seg ikke bare mot trim og mosjon som helsebringende tiltak, men også andre sosiale tiltak, som musikk og litteraturklubber eller lignende kan hjelpe på helsen.  Samtidig satser vi på å øke folks ideditetsfølelse og styrke røttene for på den måten å øke trivselen i nærmiljøet,” fortsetter Dingstad Mellum.

Ansvar for egen helse
I motsetning til medisin på blå resept gis det ingen refusjon på utgifter knyttet til grønn resept. 
-  ”Det er pasienten selv som må finansiere eventuelle nye aktiviteter.  Prosjektet skal hjelpe folk til egenaktivitet hvor de kommer i kontakt med andre.  Pasienten må ta ansvar for egen helse,” forklarer Dingstad Mellum.
Samtidig hindrer dette faren for misbruk.

Evaluering
Allerede til høsten er det lagt opp til et møte hvor leger og fysioterapeuter vil komme med forslag om endringer og kommentarer på prosjektet. 
I disse dager jobbes det med å utvide den grønne permen med aktivitetstilbud til også å gjelde unge og barn.  Dette har ikke vært lagt inn tidligere fordi man regnet bevegelighet og inaktivitet som et problem for eldre personer. 
”Det er viktig å få løpende kommentarer på prosjektet nå i startfasen, slik at feil kan lukes ut før de er blitt til vaner.  Men, vi må nok la prosjektet få utvikle seg i et år før vi kan komme med noen tanker om dette er vellykket,” påpeker Dingstad Mellum.

Grønn resept til landet?
Helseminister Dagfinn Høybråten deltok på den 14. helse- og miljøkonferanse som fant sted i  Oppegård, der folkehelse var et viktig stikkord.  Spesielt vakte grønn resept hans interesse og han lovte å ta det med i stortingsmeldingen om folkehelsepolitikken.   Viser det seg at prosjektet i Oppegård er vellykket vil man nok kunne få en grønn blokk på de fleste norske legekontorer.
”Ved å vøre aktiv, sosial og fysisk, kommer du i bedre humør, du sover bedre og får en generell bedre form som er viktig for alle og en hver.  Forhåpentligvis vil dette prosjektet vise seg som et godt supplement til ordinær legetjeneste, slik at vi vil kunne se på grønn resept som en selvfølgelig hjelp hos lege og fysioterapeut,” avslutter Dingstad Mellum.

 


Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?