Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Den internasjonale blodgiverdagen
Del artikkelen med venner og kolleger

I dag den 23. mai markeres den internasjonale blodgiverdagen over hele landet. Det er et stort behov for nye blodgivere over hele landet, heldigvis kan de fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år bli blodgivere.

En rose
Formålet med blodgiver dagen er å skape mer blest rundt det å gi blod, man håper selvfølgelig også på flere blodgivere. Alle som gir blod i dag vil få utdelt en rose som takk for innsatsen. Tanken bak dette er at fornøyde blodgivere er de beste til å verve nye blodgivere.

Mangelvare
I følge Tor Bergan ved Røde Kors er Norge i ferd med å bli støvsugd for blod.
-           For første gang i historien har vi vært nødt til å importere blod fra utlandet, jeg vet også at operasjoner ved enkelte sykehus har vært utsatt på grunn av blod mangel, sier Bergan til absentia.no.
Flere bedrifter er svært aktive i arbeidet med å verve blodgivere. I Aftenposten for eksempel verver kolleger hverandre som blodgivere, slik at Blodbanken står bedre rustet. Bergan oppfordrer flere bedrifter til å gjøre det samme.

I dag er det rundt 100.000 aktive blodgivere i Norge, men årlig er det et frafall på ca. 10 prosent på grunn av flytting, oppnådd aldersgrense, sykdom og andre årsaker. Derfor er Blodbanken avhengig av stadig nyrekruttering.
Mange mennesker kan ikke overleve uten hyppige blodoverføringer, i tillegg er må Blodbankene alltid ha blod i beredskap for sykdommer og skader. I enkelte tilfeller kan en enkelt pasient trenge blod fra over 100 blodgivere. Derfor er Blodbankene helt avhengige av ivrige bloddonorer.

Fordeling av blodtyper i Norge
Har du en sjelden blodtype, kan Blodbanken være spesielt interessert i nettopp deg. For de mest sjeldne blodtypene kan det være mangel på givere.

A          49%
0           39%
B           8%
AB        4%

85% er RhD+pos
15% er RhD-neg

Hvem kan gi?
De fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år kan bli blodgivere.

For å bli blodgiver må du veie mer enn 50 kg.
Du kan ikke bli blodgiver hvis du har alvorlig kronisk sykdom. Du kan heller ikke bli blodgiver hvis du har hatt Hepatitt (unntak: Hepatitt A) eller hvis du er HIV positiv.
For å bli blodgiver må du dessuten være født og oppvokst i et av følgende land: Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Storbritannia, Irland, Tyskland, Sveits, Nederland, Belgia, Luxemburg, Frankrike, USA, Canada, Australia, New Zealand.

Hvis du har bodd mer enn 1 år sammenhengende utenfor disse landene kan du ikke bli blodgiver.

Medisinbruk må vurderes nærmere før tap
ping.

Følgende personer skal IKKE gi blod:
1. Menn som har eller har hatt seksuell kontakt med andre menn.
2. Personer som bruker eller har brukt narkotiske midler eller dopingmidler.
3. Prostituerte og tidligere prostituerte.
4. Kvinner som har eller har hatt seksuell kontakt med personer i gruppe 1.
5. Personer som har eller har hatt seksuell kontakt med en person med AIDS eller hepatitt (gulsott), eller med person som har hatt positiv test relatert til disse sykdommene.

Følgende personer skal avstå fra blodgivning i 12 måneder:
6. Personer som har hatt ny seksualpartner.
7. Personer som har eller har hatt seksuell kontakt med blødere som har vært behandlet med blodprodukter.
8. Personer som har eller har hatt seksuell kontakt med person i gruppe 2 eller 3.

Kilde: giblod.no

Ønsker du eller kolleger ved bedriften din å bli registrert som blodgivere kan du lese mer på www.giblod.no eller kontakte Tor Bergan i Røde Kors på e-post tor.bergan@redcross.no .
Du kan også kontakte ditt nærmeste sykehus.

 

a>
x;>online book (23.5 2003)

Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?