Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Rekordmange studerer i Norge
Del artikkelen med venner og kolleger

Antall studenter i Norge har økt betydelig. Les hvilke av dem som har best jobbforutsetninger.

Årets studentkull er større enn samtlige av de foregående. I år finner hele 85 000 nye studenter veien til forelesningssal med penn og blokk. Høsten 2011 var det samlet sett 250 000 studenter landet over i forskjellige studieprogrammer.
 
Årets studentmasse vil være enda større.
 
– I Norge skal vi ha lik rett til utdanning. Vi skal ha en god studiefinansiering og fortsatt fravær av studieavgifter til offentlige universiteter og høyskoler. Mens mange land kutter i budsjettene til høyere utdanning og forskning, fortsetter vi å øke. Det smarteste vi kan gjøre for framtida, er å investere i kunnskap og kompetanseutvikling, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.
 
61 prosent av de nye studentene er kvinner, omtrent den samme andel som det har vært tidligere år. Blant de nye håpefulle er gjennomsnittsstudenten 24 år og tre måneder og skal til å påbegynne studie innen utdanningsområdet økonomi og administrasjon.
 
– Jeg ønsker studentene lykke til med studiestart, og ønsker dem en studietid med faglige utfordringer, kunnskapsglede og sosialt fellesskap, sier Halvorsen videre på departementets nettsider.
 
Best muligheter for siv.ing.
 
Kan være er det flest som kom seg inn innen økonomi og administrasjon, men størst mulighet for jobb rett etter er det for den gemene sivilingeniørstudent. Det melder e24.no.
 
Teknologiporten har foretatt en arbeidsmarkedsundersøkelse der nyutdannede ingeniører går en sikker fremtid i møte. Ifølge undersøkelsen har studentene i snitt fått 1,67 jobbtilbud hver, og hele 82 prosent av studentene har fast jobb å gå til ved fullført utdannelse.
 
Også grunnlønnen er noe å smile av. Nyansatte sivilingeniører hadde våren 2012 gjennomsnittlig grunnlønn på 476 000 kroner. Den høyeste grunnlønnen for nyutdannede ingeniører finner vi ikke overraskende i petroleumsbransjen: en halv million kroner.
 
Produktutvikling og produksjon kommer ut med den laveste lønnen blant sivilingeniører, men klarer seg godt. 459 000 kroner årlig venter på dem.
 
49,7 prosent av avgangsstudentene ved ethvert sivilingeniørstudium har skrevet master- eller prosjektoppgave for en bedrift. Av dem hadde bare 13,5 prosent ikke fått avtale om fast ansettelse.
 
– Vi har cirka 100 nyansatte som starter i august og mange har søkt selv, mens noen har vært med på sommerprosjekter eller skrevet masteroppgave for oss. Vi har så smått begynt å tenke på hvilke avgangsstudenter til neste år som vil være interesserte i å jobbe hos oss. Kampen om studenter i 2013 er allerede i gang, sier seksjonsleder i Multiconsult, Sigmund Tøien til e24.no.
 
tyle=position:absolute;top:-999

Legg til kommentar

17. mai, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?