Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Funksjonshemmedes Statsbudsjett-resultat
Del artikkelen med venner og kolleger

«Kutt i behandlingsreiser», «et mer rettferdig bil-liv» og «forebyggingsløft i kommunene». FFO gjør opp status for fremtiden.

Etter det nye statsbudsjettet kom på banen for få dager siden, har Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon gjort opp regnestykke for status for funksjonshemmede under det nye budsjettet.
 
For det første blir det vanskeligere å få støtte til behandlingsreiser i utlandet, da regjeringen ønsker å kutte bevilgningen med 25 millioner kroner.
 
Statsbudsjettet for 2013 tilsier dermed at en krassere prioritering av pasienter skal gjøres, før det blir godkjent støtte til utenlandstur for behandling. Dette er en prioritering som kan gå sterkt utover personer med kronisk sykdom, eksempelvis revmatisme.
 
Grunnlaget regjeringen legger til grunn for kutt, er i følge helse- og omsorgsdepartementet at nye behandlingsmetoder og utviklingen av medisinsk teknologi de siste tiårene har gitt stor behandlingsgevinst for pasientene. I tillegg til har nye legemidler bidratt til at nye pasientgrupper får behandling.
 
Bil-livet for folk over 18 år
 
På den annen side har regjeringen valgt å satse på endring i tildelingskriteriene funksjonshemmede har for såkalt gruppe 2-bil. Det vil si at personer som er avhengige av rullestol kan få tildelt en hensiktsmessig bil – uavhengig av alder.

Regjeringen foreslår å gjøre tildelingskriteriene for gruppe 2-bil slik at også personer over 18 år med sterkt begrenset gangfunksjon kan få tildelt denne typen spesialinnrettet bil.

- Dette er svært gledelig og gjør ordningen mer rettferdig. Dette er i tråd med FFOs statsbudsjettkrav for 2013, sier generalsekretær Liv Arum i en pressemelding.
 
Kommunene
 
Som siste punkt på lista, er at budsjettet lover et forebyggingsløft i kommunene.
 
Samtidig som regjeringen vil styrke tilbudet med tanke på biler til bevegelseshemmede, skal det også arbeides med å utvikle forebyggende helsetjenester i kommunene, med 30 millioner kroner. Målet med bevilgningen er blant annet utvikling av oppfølgende tiltak til mennesker med diabetes og KOLS, samt utvikling innen hjemmerehabilitering.
 
Statsbudsjettet skal gjennom en revidering ved et senere tidspunkt.
 

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?