Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


50 000 arbeidsinnvandrere til Norge i fjor
Del artikkelen med venner og kolleger

Hele 50 000 utlendinger valgte å trå over grensen til Norge i fjor for å arbeide – og da har ikke statistikken tatt høyde for våre naboer i Sverige og Danmark. Men det er i Island det er lettest å få jobb.

Svensk og dansk arbeidskraft er tradisjonelt sett en stor del av det norske arbeidsmarkedet, men selv uten disse i statistikken til Utlendingsdirektoratet (UDI), kom altså hele 49 339 arbeidsinnvandrere hit. Det skriver E24.no.
 
I følge tallene fra UDI er de fordelt på:
Fra EU- og EØS-land: 39 756.
Fra andre land: 9 583.
 
- Det er konjunkturene som bestemmer arbeidsinnvandringen. Slik det ser ut nå så regner vi med at arbeidsinnvandringen fra EU- og EØS-land vil stabilisere seg på et høyt nivå, mens innvandringen fra land utenfor Europa vil øke, sa Frode Forfang i UDI til E24.no.
 
På toppen av disse 50 000, kommer altså våre naboer. Dansker og svensker trenger ikke registrere seg når de flytter til Norge, og anslås til å være nærmere 70 000 i antall.
 
EU-innvandrerne vil komme
 
Per i dag har ikke arbeidskrisen som følge av den økonomiske krisen i Europeiske land spesielt stor innvirkning, men dette mener Forfang ved UDI kan komme til å endres.
 
– Erfaringsmessig vet vi at det tar tid før nye innvandringsgrupper etablerer seg. Disse landene har ingen tradisjon for å utvandre til Norge, men nå som de første har kommet, vil det trolig føre til at flere kommer etter, sier Forfang.

Blant de cirka 40 000 som arbeidsinnvandret fra EU- og EØS, var det bare 2700 som kom fra landene som er hardest rammet i Europa: Spania, Hellas, Italia og Portugal.

– Andelen i antall fra disse landene er lav, men i prosenter er økningen stor ettersom den startet så å si på null.
 
Best muligheter i Island
 
Arbeidsliv i Norden meldte i desember i fjor at Sverige har flest innvandrere i Norden, men at det da var lettest for innvandrere å få jobb i Island.
 
Blant de nordiske landene, har Sverige 14 prosent innvandrere, men bare 62 prosent av disse er sysselsatt. I Norge er tallene henholdsvis 11 prosent og 67. Samtidig virker det tilsynelatende som at det er i Island innvandrerne har det best, da 11 prosent er innvandrere, men hele 76 prosent av disse er sysselsatt. Det skriver Arbeidsliv i Norden.
 
Blant alle OECD-landene er det Luxembourg som har høyest andel innvandrere på hele 37 prosent, (relativt) tett fulgt av Australia (26 prosent) og Sveitz (24 prosent). Hva positivt er, er at andelen av innvandrere med universitetsgrader, har økt.
 
- Australia, Canada, Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia har alle sett en kraftig økning i andelen universitetsutdannede. I Sør-Europa og Irland har imidlertid andelen universitetsutdannede sunket, skriver OECD.

Det ene leder gjerne til det andre, og en av grunnene til at det er høyere sysselsettingsprosent nå enn tidligere, er nettopp at innvanderne har høyere utdannelse.

- Andelen sysselsatte blant invandrerne har økt i nesten hvert tredje land det siste tiåret og er nå på 65 prosent i gjennomsnitt. Det er 2,6 prosentandeler lavere enn for de som er født i landet. Økningen har vært spesielt stor for kvinnelige innvandrere, skriver OECD videre.

[Les mer i artikkel hos E24.no]
[Les mer i artikkel hos Arbeidsliv i Norden]

Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?