Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


70-årsgrense på vipp
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsminister Huitfeldt (Ap) trekker 70-årsgrensen arbeidslivet har satt, opp til diskusjon.

I følge Arbeidsmiljøloven kan en bedrift si opp en ansatt når den ansatte fyller 70 år, uten andre begrunnelser enn alderen til grunn. Loven tilsier sågar at bedriften også kan sette lavere grenser. Det skriver E24 etter en NTB-melding.

I sin kommentar «- Særaldersgrenser på gyngende juridisk grunn?» datert 5.mars publisert hos Senter for Seniorpolitikks nettsider, skriver Erik Råd Herlofsen, partner i advokatfirmaet Ræder:

«I arbeidsmiljøloven § 15-13a fremgår det at arbeidsforhold kan bringes til opphør når arbeidstaker har fylt 70 år og at lavere aldersgrense kan følge av annet grunnlag, for eksempel annen lovgivning eller avtaler, forutsatt at grensen er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende.»

Nå vurderer altså Huitfeldt å heve denne aldersgrensen.

- En 70-åring er ikke som en 70-åring brukte å være, påpeker statsråden overfor Dagens Næringsliv om dagens sprekere versjoner.

Lovlig?

Råd Herlofsen diskuterer videre i sin kommentar også lovgyldigheten i aldersgrensen:

«Det kan stilles spørsmål ved om aldersgrensene i det hele tatt er lovlige, all den tid disse ikke er gjennomført konsekvent og sannsynligvis ikke lenger har noe saklig formål. (...) Det foreligger en rekke lavere særaldersgrenser i Norge som sannsynligvis ikke lenger er lovlige og regjeringen har derfor gjentatte ganger de siste 10 årene uttalt at man skal foreta en nærmere gjennomgang av de ulike særaldersgrensene uten at dette p.t. er gjort.»

Nå får han altså etter all sannsynlighet saken opp til prøving i regjeringen. Den største utfordringen slik ministeren selv ser det, er at få arbeidstakere over 55 år får seg jobb.

- Arbeidsgivernes argument er at det kan være vanskeligere å ansette eldre arbeidstakere hvis folk skal bestemme sin egen pensjonsalder. Det er et veldig viktig argument, understreker Huitfeldt overfor E24.

[Les mer i artikkel hos E24]
[Les mer i artikkel hos Senter for Seniorpolitikk]


Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?