Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Superpille mot hjerteproblemer
Del artikkelen med venner og kolleger

Forskere ved London University mener de har klart å sette sammen en pille som hjelper mot alle hjerteproblemer.  Ved å mikse medikamenter brukt mot hjerteinfarkt og slag, skal denne superpillen minske risikoen med hele 80 prosent.  I Norge får pillen en blandet mottakelse fra leger og forskere.

Hjerte- og karsykdommer tar hvert år livet av 12 millioner mennesker.  Spesielt er andelen stor i den rike delen av verden, der velstanden gir et stadig mer usunnt liv.  Ca. 20 000 nordmenn får årlig hjerteinfarkt.  Av disse dør vel 5 000.

Dramatisk effekt
Ifølge forsker Nicholas Wald, som er professor i forebyggende medisin ved London Universitet, vil pillen gi en tredjedel av dem som tar pillen få forlenget livet med 11-12 år.

Fakta
Hjerte-/karsykdommer står for 18 000 av 44 000 dødsfall i Norge 2001.  Til sammenligning dør vel 1 700 forårsaket av ulykker.
Allikevel viser tall at sannsynligheten for å dø av hjerte-/karsykdommer er synkende i Norge.
(Kilde: Statistisk Sentralbyrå)

Undersøkelsen, som er basert på 750 forskjellige studier med mer enn 40 000 mennesker involvert,  er presentert i forrige ukes British Medical Journal.  Kombinasjonen av medikamenter viser seg å kunne minske risikoen for hjerteinfarkt med 88 prosent, og risikoen for slag med 80 prosent.  Analysen danner grunnlaget for tanken om en superpille. 

Superpillen senker blodtrykket og kolesterolnivået, og vil bli nyttig for mennesker med hjertesykdommer og sukkersyke.  I tillegg kan den brukes av folk som er i faresonen for å utvikle disse sykdommene.

Livsstil
For mange kan hjerte- og karsykdommer unngås ved å legge om livsstilen.  Regelmessig mosjon, et sunt kosthold og røykeslutt vil være et bedre alternativ enn pillen.  Pillen gir, som mange kunstig fremstilte medisiner, bivirkninger.  Bivirkningene unngås helt ved å legge om livsstilen, og man vil i tillegg føle seg i bedre form.
Men, som professor Wald sier til The Guardian:
-           Å forandre dietten til en hel nasjon er ganske upraktisk. 

Det vil fremdeles ta en del år før pillen blir å kjøpe på apoteket.  Flere år med forskning og testing vil være nødvendig før man kan være sikker på virkningen av pillen.  Samtidig kan man allerede nå si at pillen vil bli billig, siden den ikke vil bli patentert.  Pillen er satt sammen av allerede kjente medikamenter, og det blir derfor ikke noe patent. 

oks.com >books

Legg til kommentar

17. mai, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?