Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Høyest skatt i Danmark
Del artikkelen med venner og kolleger

Norge er ikke i nærheten av skattetoppen i Europa, men kan ende i tetskiktet i løpet av noen år. Statsminister Stoltenberg vil i sin 1. mai-tale i følge VGNett skattesnylterne «til livs».

«Europas grådigste stat» er neppe noen yndet tittel å ha hengende over seg, men danskene må dessverre træ kronen på hodet. Med hele 47,7 prosent av danskenes verdiskapning for 2011 rett tilbake til den danske stat, er de på toppen av Europa. Det skriver E24 om en ny rapport fra Eurostat.

Den norske stat tok inn 42,5 prosent i løpet av 2011, mens skatteoppgjørene i resten av nabolandene i nord fortonet seg slik: Sverige 44,3 prosent, Finland 43,4 prosent og Island med mer hyggelige 35,9 prosent.

I følge E24 kan Norge dog snart kneppe innpå Danmark i «kampen» om topp-plasseringen i Norden. Skattetrykket i de andre nordiske landene skal visstnok være synkende.

I Norge har skattetrykket vært stabilt rundt 42,6 prosent i 2000, 2010 og 2011. Blant de andre landene har det vært verre: det toppet seg i Sverige med hele 51,5 prosent i 2000, via 45,4 i 2010 til 44,3 i 2011. I Danmark var det også høyt i 2000 med 49,4 prosent.

For EU som sådann har skattetrykket gjennomsnittlig for de 27 landene gått fra 38,4 prosent i 2009 til 38,8 prosent i 2011.

Belgia har per i dag det høyeste skattetrykket utenom Norden, med 44,1 prosent. Og syntes du Islands hyggelige 35,9 prosent hørtes fint ut, ligger trykket på 28,9 i Irland, 27,6 i Latvia og 27,2 prosent i Bulgaria.

Stoltenberg lover: ingen skatteøkning

Da dagen i dag er 1. mai, har det naturligvis vært stor politisk engasjement rundt om i Norge på Arbeidernes dag. Statsministeren vår, Jens Stoltenberg, ønsket blant annet grep mot skattesnyltere i sin hovedtale i dag. Med flertall til blåblått regjeringsalternativ, var Arbeiderparti-mannen klar på sine synspunkter i forhold til opposisjonen:

- Spleiselaget trues av høyrepartienes løfter om milliarder i skattekutt, fjerning av formueskatt, mer til de som har mest fra før, sa han i sin tale.

Stoltenberg varslet at regjeringen vil stramme grepet om de som forsøker å snike seg unna skattesystemet. Dette vil han få til blant annet gjennom innstramming av rentefradrag på lån mellom selskaper i samme konsern, samt forslag om å sikre skattemyndighetene innsyn i advokaters klientkontoer.

Regjeringen går her «imot» Høyesterett, som i 2010 slo fast at navnene på klienter som overfører penger via advokaters klientkonto skal holdes hemmelig. Regjeringen har her sendt ut forslag om å åpne disse for å bekjempe skattekriminalitet.

- Dette gjør vi for å sikre skattemyndighetene like godt innsyn i disse kontoene som i bankkontoer. Vi skal få på plass avtaler med andre land som sikrer informasjon om norske pengeplasseringer i skatteparadiser, sa Stoltenberg.

I løpet av 1. mai-talen lovet også statsministeren at det ikke vil bli noen økning i skattenivået.

- De økte skatteinntektene dette gir vil vi bruke til å gjøre skattesystemet mer rettferdig, og trygge arbeidsplassene. Det samlede skattenivået skal ikke økes, sa han i talen.

[Les mer i artikkel hos E24]
[Les mer i artikkel hos VGNett]


Legg til kommentar

15. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?