Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


50-åringene jobber lenger
Del artikkelen med venner og kolleger

Langt flere arbeider ved siden av pensjonen og folk over 50 jobber stadig lenger. Det gjør at Huitfeldt melder om en velfungerende pensjonsreform.

Ole Christian Lien, seksjonssjef i NAV, forteller på NAVs egne nettsider om at nye undersøkelser tegner et bilde av at folk over 50 år stadig jobber lengre.

-
 I perioden fra 2009 til 2011 så vi en økning på en måned i yrkesaktiviteten etter 50 år, mens den største økningen har vært fra 2011 til 2012. Da var økningen på hele to og en halv måned, forteller Lien.

For å forklare, viser altså undersøkelsen at flere enn tidligere jobber ved siden av å motta alderspensjon i 2012 enn de gjorde det i 2009. Den nye pensjonsreformen har ført til at folk tar ut pensjon tidligere enn før, men i og med at flere også står i jobb samtidig, har gjennomsnittlig antall år i arbeid økt.

Gjennomsnittets «Ola Nordmann» bidrar nå med hele 11,2 årsverk etter fylte 50. Det er en økning på tre og en halv måned siden 2009.

Nær å nå IA-mål

E24 skriver at 57 000 personer i fjor kombinerte jobb og pensjon, som tilsier en økning på hele 58 prosent mot året i forveien. For 2011 var det tallet 36 000 personer. Disse tallene kommer fra rapporten «Pensjonsreformen – to år etter» som etter hva Dagens Næringsliv arbeidsminister Anniken Huitfeldt om kort tid legger frem.

- Om veksten i yrkesaktivitet blir like sterk i 2013 som 2012, har vi nådd et delmål i IA-avtalen. Det er spesielt «sliterne» – folk med lavere utdannelse og jobb i privat sektor – som står lenger, sier Huitfeldt til DN.

Også Lien i NAV peker på IA-avtalens delmål tre, som tilsier økning i yrkesaktiviteten etter 50 år med seks måneder fra 2009 til 2013. Men om målet skal nåes, må aktiviteten strekkes med ytterligere to og en halv måned innen utgangen av året.

- Fortsetter veksten i yrkesaktiviteten i samme tempo som den gjorde mellom 2011 til 2012, så er vi i mål, sier Lien på NAVs nettsider.

Kutte i velferdsordningene?

På Vi over 60 sine nettsider skriver advokat Erik Råd Herlofsen i en spalte under tittelen «Flere må i arbeid lenger» blant annet om budskapet han mener kommer frem i stortingsmeldingen av 8. februar. Han melder om Norges utfordringer og valgmuligheter for de kommende 50 år.

«Stadig høyere levealder vil medføre økte kostnader og innebærer at flere må arbeide lenger enn i dag. Alternativet er et kraftig kutt i velferdsordningene»
, står det å lese på Vi over 60 sine nettsider.

[Les mer i artikkel hos NAV]
[Les mer i artikkel hos E24]
[Les mer i artikkel hos Vi over 60]


Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?