Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Medisin bruken skyter i været
Del artikkelen med venner og kolleger

Nordmenn kjøper medisiner som aldri før. På bare 10 år har salget av medisiner økt med hele 126 prosent i følge tall fra folkehelseinstituttet. I 2002 ble det solgt legemidler med markedsføringstillatelse for totalt 9,2 milliarder kroner fra legemiddelgrossistene til landets apotek og sykehus. Folkehelseinstituttet er bekymret for at folk bruker mer medisiner enn hva de har behov for.


3100 kroner
Apotekene omsatte i fjor legemidler med markedsføringstillatelse for totalt 14 milliarder kroner, noe som tilsvaret ca 3100 kroner per innbygger. Hvert år de siste 10 årene har det vært en økning på minst 7-13 prosent,
i perioden 1993-1999 har den årlige volumveksten, målt i definerte døgndoser (DDD), variert fra 0,8 % til 7,1 %. Målt i DDD har det vært en volumvekst på nærmere 60 prosent de siste 10 årene
-           Salget av legemidler har vært jevnt økende i flere tiår, men økningen er blitt større de siste årene, sier Marit Rønning, avdelingsdirektør for legemiddelavdelingen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.


Årsaker
De viktigste årsakene til økende forbruk de siste årene er tilveksten av nye legemidler og økt fokus på forebyggende legemiddelbehandling. En annen årsak er at andelen i befolkningen over 45 år er økende. Forbruksøkningen er for enkelte legemiddelgrupper også i samsvar med helsemyndighetenes og andre fagfolks anbefalinger med grunnlag i nyere forskningsresultater.

Salgstoppen
Kolesterolsenkende midler, medisiner mot astma, depresjon og høyt blodtrykk ligger på salgstoppen. Forbruket av medisiner mot diabetes øker voldsomt. Også salg av sovemidler, p-piller, angrepiller, potensmidler samt røykeavvenningsprodukter og midler mot fedme har økt betydelig.

Legemidler med størst salg;

De fem mest solgte legemidler i 2002 målt i kroner (pris fra apotek):

LEGEMIDDEL

PRODUKTNAVN

BRUKSOMRÅDE

SALG I MILL. KR.

Simvastatin

Zocor®

Kolesterolsenkende

516

Atorvastatin

Lipitor ®

Kolesterolsenkende

394