Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidsgiveravgift
Del artikkelen med venner og kolleger

Den norske modellen med differensiert arbeidsgiveravgift basert på bedriftens geografiske beliggenhet, har den siste tiden vært under forandring.  Eftas overvåkingsorgan vil ikke godta den norske ordningen slik den er i dag.  Nord-Troms og Finnmark vil allikevel være unnlatt en arbeidsgiveravgift, og man vil benytte en transportstøtte for å kompensere for noe av de økte utgiftene.

Arbeidsgiveravgiften slik den er i dag, har gitt fordeler til bedrifter lokalisert i distrikts-Norge.  Fem soner har sikret at man også i distriktene har en konkurransedyktig næring.  Finnmark og Troms har hatt en nullprosents arbeidsgiveravgift, mens man på Sørlandet og Østlandet har hatt en arbeidsgiveravgitft på 14,1 prosent.

Gradvis økning
Finansdepartementet arbeider med en løsning som vil gjøre effektene av endringene minst mulig.  Man frykter at høyere kostnader med arbeidstakere vil være kroken på døra for bedrifter der marginene mellom over- og underskudd allerede er små.

En viktig del av den hittils foreslåtte løsningen er en gradvis økning i arbeidsgiveravgiften.  Erfaringer fra Sverige, der et lignende system ble avskaffet i 2000 for å møte EUs konkurranseregler, viser at en brå slutt på støtten gir mange bedrifter øyeblikkelige problemer. Økningen vil starte neste år, før man i år 2007 vil ha en jevn avgift på 14,1 prosent for alle bedrifter utenom bedrifter i Finnmark og Nord-Troms (sone V), der man fremdeles vil ha null prosent. 

 

Årets rater

2004

2005

2006

2007

Sone I

14,1

14,1