Sykelønnsendring er avtalebrudd
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Regjeringen foreslår å doble opptjeningstiden for sykelønn fra to til fire uker. Dette mener Arbeiderpartiet er i strid med Intensjonsavtalen om et mer Inkluderende Arbeidsliv (IA), og kaller det et avtalebrudd.
Partene i IA-avtalen var i sommer enige om at sykelønnsordningen var fredet som en følge av arbeidet for et mer inkluderende arbeidsliv. Dette bekreftet prosjektleder for IA-avtalen hos LO, Turid Kletten overfor Absentia i sommer:
Målet for et mer inkluderende arbeidsliv (IA)
§ sykefraværet skal reduseres med minst 20 prosent § flere med redusert arbeidsevne skal komme i arbeid § den reelle pensjonsalderen skal økes |
- Den norske sykelønnsordningen er frosset fram til IA-avtalen går ut i 2005. LO mener både arbeidsgiver og arbeidstaker beskattes nok slik det er i dag. Vi tror ikke det vil skape noen bedre arbeidshelse ved å straffe noen økonomisk. Dette er ikke veien å gå for å senke sykefraværet, sier Kletten.
Derfor er det overraskende at regjeringen allikevel ønsker å gjøre endringer på ordningen i det foreslåtte statsbudsjettet.
- Det er oppsiktsvekkende at Regjeringen rører sykelønnsordningen. Den har forpliktet seg til å ikke kutte i sykelønnen gjennom intensjonsavtalen om inkluderende arbeidsliv, og avtalen løper til 2006, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Britt Hildeng i et intervju med Aftenposten.
Inkluderende arbeidsliv?
Regjeringen vil, i tillegg til å doble opptjeningstiden, også å ta sykepengene fra en som har vært midlertidig ute av arbeidslivet i mer enn en måned. I dag får man sykepenger i inntil tre måneder etter at man var i arbeid. Hildeng er bekymret for dem som tar i mot tilbud om midlertidig ansettels og vikariater ved en slik endring, og påpeker at det for dem ikke lenger vil være mulig med lange perioder mellom vikariatene. Hun har sendt et skriftlig spørsmål til arbeids- og administrasjonsminister Victod D. Norman, der hun ber om å få klarhet i hvilke konsekvenser endringene får. Spesielt frykter hun at dette kan være det første skrittet mot en avvikling av IA-avtalen.
Sjefslege i NHO, Geir Riise er kaller endringene for mindre justeringer, og er ikke bekymret for intensjonsavtalen:
- Vi er opptatt av å videreføre arbeidet med inkluderende arbeidsliv, og opplever ikke forslaget om sykelønn som et brudd på intensjonsavtalen. Dette er en mindre justering, sier Riise.
(16.10 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|