Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


OECD-rapport om Norge
Del artikkelen med venner og kolleger

Denne uken la Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fram sin rapport om Norge.  Den konkluderer med at Norge har en stor utfordring i arbeidet med å redusere sykefraværet og uførepensjoneringen.

-            Regjeringen er i langt på vei enig i de vurderingene som gjøres i rapporten angående hovedutfordringer for norsk økonomi, sier finansminister Per-Kristian Foss.

Sykefravær og uførepensjon
OECD er positive til innføringen av tidsbegrenset uførepensjon.  Den sterke veksten i antall uføre er i følge et resultat av to elementer i det norske arbeidslivet.  For det første har Norge et høy andel i arbeid.  Dette gjør at flere svake blir en del av arbeidslivet, og disse har en større risiko for å ende som uføretrygded.  Men, den viktigst grunnen mener OECD er det dårlige systemet.  Kontrollen med hvem som blir uføretrygded bør ifølge OECD skjerpes, og man bør gjøre det mindre attraktivt å bli fulltid uførepensjonert. 

-            Innføringen av tidsbegrenset uførepensjon er et tiltak Regjeringen har gjennomført for å snu denne utviklingen. OECD fremhever også viktigheten av en skattereform, og de uttrykker støtte til Skatteutvalgets konklusjoner. Vi merker oss at OECD overveiende gir en positiv omtale av retningslinjene for den økonomiske politikken, sier Foss.

Sykefraværet i Norge, utgjør sammen med uførepensjonen 5 prosent av BNP i Norge, og dette tallet har vært sterkt økende det siste tiåret.  OECD er svært kritiske til dagens sykefraværsordning, og anbefaler at denne endres slik at sykefravær vil få økonomiske konsekvenser for den syke.  Målet om redusert sykefravær i intensjonsavtalen mellom partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv, mener OECD man ikke vil nå i Norge.  Spesielt påpekes mangelen av økonomiske incentiver i avtalen.

Næringslivet
Rapporten fra OECD kommer med blandet kritikk til Norge.  Som et av verdens rikeste land har Norge klart å beholde en sunn vekst, mye takket være oljen og en sunn makroøkonomisk politikk. 

Landrapporten inneholder denne gang et spesialkapittel om produktmarkedskonkurranse. Her understreker OECD at det er behov for å styrke både lovgivningen og tilsynene for å fremme konkurransen i norsk økonomi. I tillegg anbefaler de å redusere den høye statlige eierandelen i næringslivet og i sterkere grad å åpne for at private aktører kan bidra til å levere offentlig finansierte tjenester.

-            Regjeringen deler OECDs oppfatning av viktigheten av å fremme konkurranse i norsk økonomi. Vi er avhengige av et sterkt og dynamisk næringsliv for å videreutvikle velferdsstaten når oljeinntektene etter hvert begynner å avta. Den nye konkurranseloven vil være et viktig skritt. Det er godt samsvar mellom Regjeringens strategi for å modernisere offentlig sektor og de rådene OECD gir, sier Foss.

-            Regjeringen er godt i gang med moderniseringsarbeidet.  Innføringen av merverdiavgiftskompensasjon for kommunesektoren fra 2004 er et eksempel på Regjeringens arbeid for å legge til rette for konkurranse om å utføre offentlig finansierte tjenester. Regjeringen fører også en bevisst politikk for gradvis å redusere den høye, statlige eierandelen i deler av norsk næringsliv, sier Per-Kristian Foss.

Rapporten slår i tillegg fast at det vil være nødvendig med større fleksibilitet i ansettelsesavtalene.  Større fleksibilitet, ved for eksempel midlertidig ansettelser, vil kunne gjøre næringslivet mer konkurransedyktig.

[Les hele rapporten] (pdf-fil)
[Besøk OECD sine nettsider]

oks.com >books
oks.com >booksoks.com >books (12.3 2004)

Legg til kommentar

13. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?