Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Paragraf 13
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsmiljøloven går langt i å legge til rette arbeidsforholdene for arbeidstakere.  Selv om paragraf 12 og 13 er blitt satt i skyggen av arbeidet med et Inkluderende Arbeidsliv, pålegger disse arbeidsgiver å se til at arbeidsplassen er inkluderende.

Arbeidsmiljøloven § 13 gir bestemmelser om tilrettelegging for arbeidstakere med midlertidig eller varig redusert arbeidsevne. Dette gjelder både tilrettelegging slik at arbeidstakere med redusert arbeidsevne kan få arbeid ved virksomheten, og tilrettelegging for arbeidstakere som har fått redusert arbeidsevne i et arbeidsforhold.

For et år siden ble denne paragrafen oppdatert, og endringene innebærer blant annet en presisering av plikten til å vurdere redusert eller endret arbeidstid og plikt til oppfølging ved sykemelding. 

Paragraf 13 setter klare krav til arbeidsgiver i forhold til arbeidstakere med redusert arbeidsevne.  Den forsikrer at arbeidstakere som opplever midlertidig funksjonsevne eller har en varig redusert arbeidsevne skal kunne utføre arbeidet.  Dette skal arbeidsgiver, så langt det lar seg gjøre, legge til rette for ved hjelp av atkomstveier, tekniske innretning, utstyr og lignende.

-           Den nesten sovende paragraf 13 i arbeidsmiljøloven innebærer faktisk at arbeidsgiver skal strekke seg langt for å tilrettelegge arbeidsplassen maksimalt for arbeidstagere som har yrkesskade, sykdom eller annen lyte. Den paragrafen er der jo nettopp for å fokusere på hva som hindrer at en arbeidstager kan ta del i arbeidet, sier arbeidslivsforsker Asbjørn Grimsmo til VG.

Ansatte som får sin arbeidsevne varig eller midlertidig redusert som følge av en ulykke, sykdom eller lignende, er med paragraf 13 sikret fortsatt arbeid i virksomheten.  I slike tilfeller skal det utarbeides en oppfølgingsplan som bør vurdere tiltak som fysisk tilrettelegging, anskaffelse eller tilpassing av utstyr, endring av rutiner, arbeidstid eller arbeidsfunksjoner og omskolering eller opplæring.

Tilrettelegging av arbeidet
-           Et av de store problemene i arbeidslivet nå, er muskel- og skjelettplager. Men også psykiske plager som stress-symptomer, søvnproblemer, mage- og fordøyelsesproblemer er tegn som både arbeidsgiver og arbeidstager må ta mer på alvor, mener Grimsmo.

De generelle kravene i paragraf 12 tar opp tilrettelegging av arbeidet.  Disse sikrer alle arbeidstakere en mulighet til faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeid.  I tillegg legger paragrafen klare føringer i forhold til ensformig arbeid, og involvering av arbeidstaker ved tiltak som fører til endringer av vedkommendes arbeidssituasjon.

Arbeidsmiljøloven tar også opp tilrettelegging av arbeidet med hensyn til den enkelte arbeidstakers forutsetninger.  Dette gjelder generelt og for alle arbeidstakere, og skal sikre at man lettere kan utføre arbeidet i virksomheten.  Blant annet kommer dette til uttrykk  gjennom bestemmelsene om krav til arbeidsplassens utforming og innretning (§ 8) og reglene om tilrettelegging av arbeidet (§ 12 og § 14 andre ledd bokstav e).


[Les veiledning hos Arbeidstilsynet]
[Se Arbeidsmiljøloven, §13 og §14]
[Les intervju i VG]

oks.com >books
oks.com >books=position:absolute

Legg til kommentar

15. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?