Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Uenighet om midlertidig ansatte
Del artikkelen med venner og kolleger

En OECD-rapport antyder at bruk av midlertidig ansatte ikke får flere ut i arbeid. Arbeidsminister Morten Andreas Meyer mener rapporten ikke er relevant for norske forhold, men får motbør av YS-leder Randi Bjørgen.

Det blir stadig flere som arbeider som midlertidige ansatte.  En fersk undersøkelse fra OECD sammenligner arbeidsmarkedene i OECD-landene og den viser at det å få en midlertidig ansettelser er alltid er først skritt på veien til fast jobb.

Ikke relevant
Rapporten slår fast at fleksible arbeidsmarkeder, som i for eksempel USA og Storbritannia, ikke gjør at flere kommer i jobb, melder NRK. Ifølge forskerne er det enklere å få jobb i et regulert arbeidsmarked som det norske. Sysselsettingen er faktisk høyest i Norge, som har de strengeste reglene.
- Den rapporten som LO nå bruker som en slags dokumentasjon på at en fleksibel arbeidslivslovgivning ikke vil skape flere arbeidsplasser; er en undersøkelse som ikke dreier seg om norske forhold, sier arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer til NTB.
Han understreker at dette ikke betyr at han ikke er åpen for andre synspunkter eller for faglige rapporter.

Relevant
YS-leder Randi Bjørgen mener at rapporten i høyeste grad er relevant.
 
-         
Når en så tung institusjon som OECD konkluderer på denne måten, vil det være oppsiktsvekkende dersom regjeringen velger å snu ryggen til den fasiten vi nå har fått. Rapporten er et resultat av undersøkelser i flere land. Den slår fast at midlertidig ansettelse ikke har positiv effekt på sysselsettingen, sier YS-leder Randi Bjørgen i en pressemelding.
-           Som kjent er utkast til ny arbeidsmiljølov ute på høring. Jeg anser det som svært umusikalsk både av regjering og arbeidsgiversiden dersom de i dette arbeidet trassig lukker øynene for faktum. Høringsarbeidet bør nå lede frem til en arbeidsmiljølov som fortsatt stimulerer til et godt og produktivt arbeidsliv.


Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?