Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Bare negative følger av overtidsarbeid
Del artikkelen med venner og kolleger

Amerikanske studier om helseeffekter ved overtidsarbeid og lange skift gir stort sett bare én konklusjon: Nemlig at det fører til generelt dårligere helse.

Det nasjonale instituttet for yrkesskader (NIOSH) i USA har samlet resultatene fra 52 studier fra 1995 og fram til 2002. Disse studiene ser på sammenhengen mellom overtidsarbeid, lange skift, sykdom, helse og utførelse av arbeidet, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Resultatene fra de fleste undersøkelsene slår fast at overtidsarbeid fører til dårligere generell helse, flere skader, mer sykdom og økt dødelighet. Også vektøkning, økt forbruk av alkohol og mer røyking er resultater av å jobbe overtid.

Undersøkelsene slår også fast at kvaliteten på arbeidet blir dårligere ved lange skift (over åtte timer), spesielt gjelder dette fra den niende timen og utover, melder STAMI.

Konklusjonen er ifølge forskningssjef og professor Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt absolutt overførbar til norske arbeidsforhold.

- Det er kulturelle forskjeller på hva en definerer som «helseskadelig» overtidsarbeid i de ulike landene, men siste studier som er foretatt i Japan viser at overtid som resulterer i inntil 60 timers arbeidsuke, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer med 100 prosent. Ved 45 timers arbeidsuker øker risikoen med noen prosent, sier Knardahl til NTB.

- Her hjemme viser folk tegn på helseskader allerede ved litt over 40 timers arbeidsuke. Det er viktig at disse signalene tas alvorlig med tanke på de langsiktige konsekvenser de kan ha, sier Knardahl.

Han advarer sterkt mot 60 timers arbeidsuker og oppfordrer den enkelte til å passe seg allerede når antall tilbrakte timer på arbeidsplassen overstiger den sedvanlige 37,5 timers arbeidsuka med inntil fem timer.

Kilde: NTB


Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?