Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sverige trues av fettskatt
Del artikkelen med venner og kolleger

Svenske helsebyråkrater vil øke avgiftene på usunn mat og sette ned momsen på sikringskost. Hensikten er å skape et slankere Sverige.

 

Toppolitikerne har bedt byråkratene om råd, og de vurderer nå forslaget om en såkalt fettskatt.

Samtidig arbeider Folkhälsoinstitutet og næringsmiddeltilsynet Livsmedelsverket med forslag til handlingsplan. Skatter og subsidier skal brukes til å snu svenskenes spisevaner, skriver Göteborgs-Posten.

– Situasjonen er så alvorlig at det må skarp lut til, sier Liselotte Schäfer Elinder i Folkhälsoinstitutet.

Mer enn fett

– Vi vil ha en helseskatt på visse skadelige produkter, og samtidig senke momsen på andre varer, forklarer hun.

Hun foretrekker betegnelsen «helseskatt»framfor «fettskatt» fordi hun mener debatten handler om mer enn bare fett.

Schäfer Elinder synes heller ikke at det er noen særlig forskjell mellom avgifter på tobakk og alkohol og de foreslåtte avgiftene på usunn mat. Hun blåser i matvarebransjens protester om at dette vil gjøre livet enda dyrere og vanskeligere for næringslivet så vel som forbrukerne.

– Folk i næringsmiddelbransjen sier alltid at det blir så komplisert, men vi snakker om målbare verdier. Dette er ikke noe vanskeligere enn når vi fastsetter andre grenseverdier, som for eksempel promillegrenser i veitrafikken, framholder Schäfer Elinder.

Ser ikke behovet

Administrerende direktør Agneta Dreber i bransjeorganisasjonen Livsmedelföretagen i Sverige har ikke uventet et helt annet syn på saken. Hun ser ifølge Göteborgs-Posten ikke noe behov for å avgiftsbelegge unyttig mat.

– Det er jo slik at vi kan spise hva som helst, men ikke hvor ofte som helst. Maten vi forholdsvis sjelden spiser, som pommes frites og potetgull, er allerede dyrere enn det vi spiser ofte, som for eksempel epler, framholder Dreber.

 

Kilde: NTB

 


Legg til kommentar

01. oktober, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?