Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Økte egenandeler
Del artikkelen med venner og kolleger

Regjeringens foreslår i sitt budsjettforslag å øke egenandelen for frikort økt fra 1550 til 2500 kroner.   Forslaget har skapt mye kritikk fra opposisjonen, og leder for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) Arnt Holte raser.

-            Funksjonshemmede er de store taperne i dette budsjettet.  Regjeringens egenandelspolitikk er helsefarlig for funksjonshemmede og kronisk syke, sier FFOs leder Arnt Holte.

Med store utgifter til medisiner vil økte egenandeler skape problemer for veldig mange funksjonshemmede.  Regjeringen mener imidlertid at frikortet i dag omfatter for mange, sammenlignet med hva som var den opprinnelige tanken med frikortet.  Mens det i 1984 kun dreide seg om 140 000 mennesker, er det i år rundt 1 million brukere av frikortet.  Selv med den betydelige økningen som foreslås, anslår regjeringen at vel 750 000 fortsatt vil få frikort.

-           At ordningen omfatter mange mennesker, er et uttrykk for at ordningen faktisk virker.  Dette er en god ordning som skjermer folk for store utgifter når de er syke. Det er en ordning som vi som velferdssamfunn skal være stolte av – og som ikke skal bygges ned, sier Holte.

Dyrere ved legebesøk
Innsparingene i budsjettet gjøres ikke kun ved økte egenandel for frikort.  Egenandelene for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi foreslås også økt med 8 prosent fra 1. juli 2005.  I tillegg vil egenandelene på legemidler, sykepleieartikler og pasientreiser øke.  Totalt ønsker regjeringen og spare vel 235 millioner på disse tiltakene.

-           Vi kan ikke se noen helsepolitisk begrunnelse for denne økningen. Dersom regjeringen likevel ser seg nødt til å øke egenandelene for å få budsjettet i balanse, mener Legeforeningen at det er langt bedre å øke egenandelstak I enn å øke egenandelene ved hver kontakt med lege, sier sentralstyremedlem Ottar Grimstad Den norske legeforeningen i en kommentar.

Skaper bekymring
Også i fjor ble det foreslått tilsvarende endringer i statsbudsjettet.  Den gang ble endringene imidlertid mye mindre ved budsjettforliket.  Opposisjonen med Ap, SV og FrP i spissen lover at de også i år vil kreve at endringene i egenandelen vil bli fjernet.

Forslaget har imidlertid allerede skapt bekymring blant mange som er avhengig av frikortet.  Mennesker med lav inntekt, funksjonshemminger og kroniske sykdommer vil få det spesielt tøft de første månedene av året da de ennå ikke har hatt utgifter som dekker frikortet.
-            Forslagene om å øke egenandelene skaper bekymring og dyp uro blant mennesker som har lav inntekt og lever med funksjonshemninger og kroniske sykdommer. Dette er mennesker som er avhengig av medisiner, behandling og omsorgstjenester og mange av dem har en tøff hverdag. Det er disse gruppene som vil bli de store taperne hvis forslaget får flertall på Stortinget, hevder Holte.

[Les pressemelding fra FFO]
[Les pressemelding fra Legeforeningen]
[Les pressemelding fra HOD]
[Les fjorårets artikkel]

oks.

Økte egenandeler

14. november, 2005

Iver Gjefsen

Jeg er en eføretrygdet mann som vil få problemer dersom forslaget blir iverksatt. Jeg er utdannet psykiatrisk sykepleier, men har fått diagnosen manisk-depressiv. Heldigvis lever jeg livet mitt uten vanskeligheter, men jeg må innrømme at lite penger er det eneste jeg har nok av.

Økte egenandeler

14. november, 2005

Roy Endré Dahl

Den rødgrønne regjeringen Stoltenberg har i sitt forslag til revidert statsbudsjett, redusert egenandelstak II til 1000 kroner. De har imidlertid valgt å gå videre med regjeringen Bondevik sitt forslag om en spesiell egenandel ved fysioterapi. Egenandelstaket her er på 1500 kroner.

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?