Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sterk norsk økonomi
Del artikkelen med venner og kolleger

Statistisk Sentralbyrå (SSB) slår fast at norsk økonomi kan være på vei inn i en ny høykonjunktur.  Dette understrekes av tall som viser at seks av ti nyetablerte foretak overlevde sitt første leveår.

Norsk økonomi er på vei inn i en høykonjunktur, mens internasjonal økonomi kan bevege seg mot en ny konjunkturnedgang i løpet av neste år. I så fall vil rentene i Norge kunne forbli uendret i de neste årene. Dersom konjunkturoppgangen i industrilandene forsterker seg, vil imidlertid også norske renter øke, viser en analyse gjort av Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Siden våren 2003 har norsk økonomi beveget seg vekk fra en konjunkturbunn.  Oppgangen har vært markant, og den underliggende årsvekstraten i BNP for fastlands-Norge har vært 3,4 prosent.  Det anslås at norsk økonomi kommer inn i en høykonjunktur tidlig i 2005.

Sterke tall
Veksten i produksjon har økt, arbeidsledigheten har gått ned og seks av ti nyetablerte foretak overlever det første leveåret.  Produksjonsveksten ventes å forsterke seg også neste år, mye på grunn av at investeringene i oljevirksomheten nå anslås å øke med hele 23 prosent.

Arbeidsledigheten – som ventes å bli 4,4 prosent som gjennomsnitt for i år – vil falle til 3,7 prosent i 2006.  Allikevel vil inflasjon bli lav, og muligheten for renteoppgang er derfor liten.

Seks av ti nyetablerte foretak i 2001 overlevde i 2002 i form av at de hadde omsetning eller sysselsetting i 2002. Den høyeste overlevelsesraten finner vi innenfor finansnæringen. Av organisasjonsformene er det aksjeselskaper (AS) som klarer seg best.

For den internasjonale økonomien kan det derimot fort bli en ny konjunkturnedgang i løpet av 2005. Dette er enda et argument for at den norske renten vil forbli lav.

[Les om konjunkturoppgang]
[Se statistikk for nyetablerte foretak]


Legg til kommentar

18. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?