Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Virus gir magesjau i jula
Del artikkelen med venner og kolleger

Mange nordmenn må belage seg på å tilbringe mye av tiden før og under jula på do.

 

Folkehelseinstituttet har den siste måneden opplevd en økning i antall utbrudd av akutte mage-tarmlidelser forårsaket av norovirus, også kjent som norwalkvirus. Økningen kan være begynnelsen på en ny sesong med noroviruset, mener Folkehelsa.

 

Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré, samt influensalignende symptomer som feber og smerter i muskel- og leddverk, kan være indikasjoner på norovirussmitte.

 

          Symptomene varer vanligvis imellom 12 og 60 timer, sier Elmira Isakbaeva ved avdeling for infeksjonsovervåking til Dagsavisen.

 

De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men er også smittsomme i en kort periode før toalettet blir tilværelsens faste holdepunkt, og et par dager etter at man har frisknet til igjen.

 

Håndvask 

Smitte overføres via munnen og viruset er svært smittsomt. Viruset kan overføres fra person til person, via mat eller vann eller en hvilken som helst annen gjenstand.

Isakbaeva oppfordrer til grundig håndvask med såpe og vann, og forsiktighet for å unngå at man får viruset inn i munnen.

 

Magesyke på grunn av norovirus er en av de vanligste formene for magesyke.


Legg til kommentar

18. januar, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?