Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sukkerkalkulator
Del artikkelen med venner og kolleger

Sukker er årsaken til mange helseplager og øker sykefraværet på arbeidsplassene.  For stort forbruk av sukker kan føre til diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og overvekt.  Forbrukerrådets sukkerkalkulator kan hjelpe deg å gjøre de endringene som er nødvendig for en sunnere hverdag.

Sukkerforbruket i Norge har de siste årene økt mye, og forbruket blant norske 13-åringer er dobbelt så høyt som anbefalt.  70 prosent av forbruket kommer fra brus, godteri og saft.

Barne og familieminister Laila Dåvøy er bekymret over utviklingen, og ønsker en bedre merking av produktene for å gjøre det lettere for forbrukeren og kjøpe sukkerfattige produkter.
-           Dagens merkeordninger er ikke gode nok, og vil arbeide for at det skal bli enklere å se på pakningen hvor mye sukker et produkt inneholder slik at vi faktisk vet hva vi spiser, sier Dåvøy.

Endre kosthold
En av de mest effektive måtene å redusere risikoen for livstilssykdommer som overvekt og diabetes type 2 er et bedre kosthold.  Ifølge kostanbefalinger må sukkeret høyst utgjøre 10 prosent av den energien vi får fra mat og drikke. Og det skal beregnes som et gjennomsnitt over en hel uke, helst to.

Forbrukerrådet lanserte derfor en sukkerkalkulator som kan fortelle deg om ditt sukkerforbruk.  Kalkulatoren tar utgangspunkt i forbruke av fem kategorier: frokostblandinger, pålegg, drikker, meieriprodukter og kjeks.

Hvor mye sukker man tåler, avhenger av om man er mann eller kvinne, alderen, størrelsen og det fysiske aktivitetsnivået. Alle har sin sukkergrense og anbefalt inntak vil derfor variere fra individ til individ. 

Allikevel gir kalkulatoren en god indikator på hvor mye sukker du faktisk spiser i løpet av en dag eller en uke.

Flere får diabetes
Tall fra Norges Diabetesforbund tyder på at så mange som 200 000 nordmenn nå er rammet av diabetes. Tallet øker stadig og mange er ikke engang klar over at de er syke.

Den diabetestypen som vokser mest, er type 2-diabetes. I dag er det registrert 175 000 tilfeller, men over halvparten av de som er rammet vet ikke selv at de har sykdommen.

Denne type diabetes er også den det er enkelt å beskytte seg mot, da utvikling av sykdommen har nær sammenheng med lite fysisk aktivitet, røyking og dårlig kosthold.  Tidligere var det flest eldre mennesker som fikk denne diagnosen, men nå rammes også flere unge mennesker.

[Prøv sukkerkalkulatoren]
[Les pressemelding fra BFD]

a>
=position:ab

Legg til kommentar

18. januar, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?