Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Skjermarbeid plager 500 000
Del artikkelen med venner og kolleger

En halv million nordmenn opplever ubehag på grunn av arbeid foran dataskjermen.

 

Rundt halvannen million nordmenn jobber foran en dataskjerm hele eller deler av dagen, og svært mange opplever ubehag på grunn av skjermarbeid. En spørreundersøkelse blant 100 optikere gjennomført av Norges Optikerforbund viser at hele 33 prosent av synsundersøkelsene optikerne foretar er knyttet til plager ved skjermarbeid.

 

-          Vi har hatt en mistanke om at mange kommer til optikere fordi de får plager av å jobbe foran en dataskjerm. På forbundets hjemmesider har vi spurt 100 optikere om deres erfaringer, og nå har vi fått bekreftet at skjermplager er et stort problem, sier Tone Garaas, generalsekretær i Norges Optikerforbund til Aftenposten.

 

I følge norske og internasjonale undersøkelser får mellom 33 og 60 prosent av de som bruker PC når de jobber problemer. Beregninger viser at dette utgjør om lag 500 000 personer. Mange blir trette og slitne, får tørre og såre øyne og dette kan igjen forplante seg til nakke og skuldre.

 

Dekkes av arbeidsgiver

Dersom man har plager som man mistenker skyldes arbeidet foran dataskjermen, plikter arbeidsgiver å betale for undersøkelse hos optiker.

 

Tips for å unngå skjerm plager:

 

  • Pass på at belysningen ikke gir reflekser i skjermen eller bordplaten.
  • Det skal være lite forskjell i belysningen mellom skjermen og omgivelsene. Skru for eksempel ikke av lyset.
  • Undersøk om du trenger egne briller for skjermarbeid. Dersom en optiker dokumenterer at du har behov for skjermbriller, plikter arbeidsgiver å betale for dette.
  • Ta korte pauser i arbeidet. Fokuser synet på andre ting enn dataskjermen.

 

Kilde: Aftenposten

 


Ikke noe problem...

09. mars, 2005

JOhannes O.

Hei... har jobbet nå i femten år foran pc-skjerm, og har ikke opplevd noen alvorlige bieffekter av det. Anbefaler pauser med bevegelse og at øynene får sjansen til å slappe av mot noe annet enn skjermen. Dessuten fungerer briller også godt til arbeid ved pc.

Skjermarbeid plager 500 000

10. mars, 2005

Ole A.

Veldig enig i Johannes... jeg har og mye erfaring fra arbeid med pc-skjerm og har opplevd få bieffekter av det. En periode med mye hodepine og vond rygg ble løst med bedre avstand til skjerm og bedre lys. Enkle grep kan rette på mye. :)

Legg til kommentar

18. januar, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?