Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Farlig overvekt blant innvandrere
Del artikkelen med venner og kolleger

Åtte av ti innvandrere fra Tyrkia er overvektige, mot bare fire av ti fra Vietnam. Ulik matkultur er trolig noe av årsaken.

 

-           Dette viser at det er store helseforskjeller innad i det etniske miljøet. Mens mange med tyrkisk og pakistansk bakgrunn lider av fedme, lider nesten ingen i det vietnamesiske miljøet av det, sier Bernadette Kumar, forsker ved Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo (UiO) til Aftenposten.

 

Hun har undersøkt kroppsmasseindeksen (BMI) og midjemål for etniske minoriteter fra Tyrkia, Sri Lanka, Iran, Pakistan og Vietnam. Tilsammen er nærmere 3000 personer undersøkt. Gruppene i undersøkelsen representerer over 85 000 innvandrere.

 

80 prosent overvekt

Tallene viser at tyrkerne er mest utsatt for fedme og overvekt. I denne gruppen har åtti prosent en BMI på over 25, som betyr at de er overvektige. Blant tyrkiske kvinner har halvparten en BMI-indeks på over 30, som betyr at de lider av fedme.

 

Også pakistanerne kommer dårlig ut, med omtrent samme verdier som tyrkerne. Til sammenligning har 45 prosent av norske kvinner og menn BMI på over 25. 13 prosent av norske kvinner og 15 prosent av mennene har BMI over 30.

 

Vietnameserne skiller seg klart ut som den slankeste befolkningsgruppen. 40 prosent av de vietnamesiske mennene er overvektige. Når det gjelder de vietnamesiske kvinnene, er 25 prosent overvektige.

 

-           Det er vanskelig å si eksakt hvorfor det er så store forskjeller mellom gruppene, men det er jo kjent at vietnamesere spiser mye fisk og grønnsaker og lite kjøtt. Folk med bakgrunn i Pakistan spiser derimot mye mer kjøtt og usunn mat i forhold til det de spiste før de kom til Norge. Samtidig er flere innvandrergrupper i liten grad fysisk aktive, sier Kumar.

 

Sjekk din egen BMI med vår BMI kalkulator.

 

a>
okmarksme.com >online book (9.3 2005)

Legg til kommentar

25. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?