Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kritikk av arbeidsplass kan føre til mobbing
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen opplever sanksjoner i etterkant. Dette viser en undersøkelse gjort av FAFO, som konkluderer med at mobbing og sosial eksklusjon er noen av konsekvensen ved å si i fra. 

 

Undersøkelsen gjort av FAFO tar utgangspunkt i arbeidstakere som har varslet om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.  Den er er gjort blant 17 ansatte i pleie- og omsorgssektoren og utdanningssektoren. 15 av informantene hadde varslet internt og eksternt om kritikkverdige forhold. Samtlige av disse opplevde sanksjoner i ettertid: sosial eksklusjon, bortfall av arbeidsoppgaver og degradering. Samtidig hadde varslingen positive effekter for arbeidsplassen: tilførte ressurser i form av bemanning og kompetanse og endrede rutiner.

 

-           Disse resultatene føyer seg inn den forskingen Ståle Einarsen har gjort på mobbing i arbeidslivet, sier rådgiver Kirsti Jacobsen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Einarsen er professor ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen.

-           Han har blant annet spurt mennesker som har opplevd mobbing på jobb om hva som var utløsende for mobbingen. Svært mange svarte at problemene startet da arbeidstakeren sa i fra om et kritikkverdig forhold ved arbeidsplassen. Derfor er det viktig at arbeidsplassen har klare kjøreregler for hvordan kritikk skal håndteres, sier Jacobsen.

 

Mobbing
I arbeidet med å kartlegge omfanget av mobbing og planlegging av tiltak mot mobbing i arbeidslivet, er det nødvendig å ta utgangspunkt i en felles forståelse av begrepet mobbing. En anerkjent definisjon er hentet fra Einarsen:
Når ett eller flere individer gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger, som trakassering, plaging, utfrysing eller sårende fleiping og erting, fra ett eller flere individer, og det er en ubalanse i styrkeforholdet mellom de to partene. Den subjektive opplevelsen av situasjonen, hendelsene eller handlingene har stor betydning. Det kan ofte dreie seg om hverdagslige handlinger, men fordi det skjer systematisk og over tid kan de få betydelige konsekvenser for den som mobbes. En person kan mobbes både av overordnet, av kolleger og av klienter.
Dersom partene som står mot hverandre er like sterke eller enkeltstående episoder defineres det ikke som mobbing.

Kilde: stami.no

 

En undersøkelse gjort på absentia.no viser at 2 av 10 mener mobbing er et problem på arbeidsplassen.  Undersøkelsen er gjort blant nettstedets lesere, og viser en optimistisk oppfattelse av arbeidsplassen.  Så mange som 200 000 arbeidstakere antas å ha blitt utsatt for mobbing på arbeidsplassen i følge Landsforeningen mot Mobbing. 

 

Er mobbing et problem på din arbeidsplass?

 

(11.3 2005)


Kritikk av arbeidsplass kan føre til mobbing

11. mars, 2005

Stig O.

Jobbet selv på arbeidsplass der det var ting som ikke stemte... ingen torde å si i fra og det endte med trykket stemning og klikk-dannelser mm. Enden på visa ble at mange til slutt fant andre jobber (bl.a. meg selv) og bedriften fikk store problemer med drift o.l. Moralen må være at kritikk er sunt og vil skape et bedre miljø og en bedre bedrift.

Mobbing - en utfordring

15. mars, 2005

Lene Alsen

Mobbing er en stor utfordring på arbeidsplasser der det går an å gjemme seg bort. I et åpent arbeidsmiljø er det mye vanskeligere å praktisere mobbing uten at det blir tatt opp av noen. Har selv lang erfaring fra liten arbeidsplass, der vi har hatt hendelser med mobbing. De fleste av disse har løst seg takket være tidlig inngripen og voksne fornuftige mennesker!

voksne mennesker er problemet!

15. mars, 2005

Ruth

Baksnakking, erting og mobbing er resultat av den verden vi lever i med jag etter å være normale. Man rakker ned på andre for å opphøye seg selv, samtidig som det å være flere mobbere skaper et samhold og en følelse av identitet. Det må en holdningsendring til for at man skal kunne gjøre noe med dette. Og det må være en endring av noe som sitter dypt i menneske. Kanskje er det noe vi har gjort til alle tider som et verktøy for å overleve?? At de som sier i fra om noe galt på en arbeidsplass blir mobbet eller fryst ut, kan komme av at de resterende er fornøyd med slik det er nå og ønsker at det fortsatt skal være slik. Det er ikke nødvendigvis slik at det "kritikkverdige" er riktig...

Farlig å si ifra?

16. mars, 2005

Silje A.

Det er nødvendig at arbeidstakere sier i fra om ubehageligheter på arbeidsplassen, og arbeidsgiver bør være takknemlig for de som står frem med slikt. Selvfølgelig er det aldri enkelt å komme med et problem, men jeg er sikker på at bedriften i mange tilfeller blir en bedre bedrift hvis man lar arbeidstakere komme med innspill. Uansett vil det være viktig å la arbeidstakerne påvirke sin egen arbeidssituasjon.

Kritikk av arbeidsplass kan føre til mobbing

18. mars, 2005

Stig O.

Sannsynligvis er det enklere å mobbe/bli mobbet på en stor arbeidsplass der det er langt mellom ansvarshavere. Allikevel tror jeg det rett som det er finnes mobbing også på små arbeidsplasser, kanskje mer i det skjulte ved at man fryser ut personer man ikke ønsker kontakt med. I en større bedrift er tross alt sjansene for at du treffer noen du har MYE til felles med veldig stor.

Den som sladrer....

18. mars, 2005

Arve Samuelssen

Det er noe med det man sa når man var liten...den som sladrer får ofte ti ganger tilbake fra dem det sladres på. Slik bør det selvfølgelig ikke være, og spesielt ikke blant voksne mennesker og deres arbeidsplass. Arbeidstakerne er et viktig ledd i kvalitetssikring av arbeidsplassen. Når noe er galt SKAL det sies i fra, og ledelsen MÅ lytte!

Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?