Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tar ut flere sykedager
Del artikkelen med venner og kolleger

Ansatte er lenger borte fra jobb når de er syke enn de har vært tidligere. Økt deltakelse i arbeidslivet og gode økonomiske tider kan være forklaringen.

 

Det skriver Klassekampen som omtaler en artikkel forsker i programmet for helseøkonomi ved Universitet i Bergen, Sturla Gjesdal, har skrevet i Tidsskriftet for Norsk Lægeforening.

 

-          Når det er dårlige tider eller lav konjunktur, er færre syke. Det motsatte er tilfelle ved høy konjunktur. Da er flere syke. Det finnes to ulike forklaringer på hvorfor det er slik. Den ene dreiser seg om at flere i arbeid betyr flere med svakere helse i arbeidslivet. Den andre forklaringen fremhever at folk tenker at det ikke er så farlig om man er borte i gode tider, sier Gjesdal til Klassekampen.

 

LOs Øystein Nilsen er ikke enig i at folk er blitt slappere. Han sier til Klassekampen at veksten i økonomien skaper et hardere arbeidsliv, og gjør flere av oss syke.

 

Fra midten av 80-tallet til 1994 var sykefraværet 5 prosent for menn og 8,2 prosent for kvinner. I 1994 var fraværet det laveste siden midten av 70-tallet. Fra 1995 har antallet fraværsdager økt. Hele veien har hjerte- og karsykdommer vært den hyppigste årsaken til fravær.


Skylde på gode tider?

08. april, 2005

Rune

Det er trist at selv i de beste av de beste tider, så finner avisene noe negativt å skrive. Alt fra norsk økonomi til fraværstall er bedre enn på lenge og allikevel er noe galt. Moralen må være: det er ikke bra med for mye av det gode heller.

fravær konjunkturstyrt?

11. april, 2005

Lars

Vil dette bety at man kan spå fraværet ettersom hvilken konjunktur man er i? Høykonjunkturen som vi er inne i nå vil jo sannsynligivs (og forhåpentligvis?) vare en lang stund. Betyr dette at målene i IA-avtalen er uoppnåelige?

Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?