Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Relativt lavere lønn
Del artikkelen med venner og kolleger

På grunn av et svært høyt  prisnivå tjener nordmenn mindre enn mange andre europeere.  En undersøkelse gjort av OECD viser at danskene har sterkest privat kjøpekraft. 

Med utgangspunkt i en norsk industrilønn er det kun de danske og sveitsiske arbeidstakerne som tjener mer enn norske arbeidstakere. Figur 1 viser at de øvrige nordiske landene ligger vel 30 prosent under Norges nivå, og klart lavere enn land som Tyskland, Storbritannia, Belgia og Nederland.

Kilde: SSB


Kilde: SSB

Kjøpekraft
Selv om arbeidstakere i Norge har en høy bruttolønn, gjør det høye prisnivået at nordmenn ikke har størst kjøpekraft.  Ser man på hvor store mengder tjenester og varer en gjennomsnittlønn i hvert av landene kan kjøpe, er det flere land som går forbi Norge.

I figur 2 er prisnivået justert med tanke på kjøpekraften for hvert enkelt land.  Med Norge som utgangspunkt, er det nå flere land som har sterkere kjøpekraft enn norske arbeidstakere. Danmark topper listen, sammen med Belgia, Tyskland, Nederland og Sveits.  Samtidig er den andre nordiske landene fremdeles bak Norge på listen.

Når man sammenligner kjøpekraft for hvert enkelt land, kommer de relativt sett fattigste landene bedre ut, ettersom disse landene ofte har lavt prisnivå.

Skatt
Oversikten gir ingen definitiv konklusjon på arbeidstakeres kjøpekraft, basert på det land de arbeider i.  Forskjellige skattesystemer og offentlige tjenesteordninger gjør at det er vanskelig å sammenligne landene direkte.  I Norge må man for eksempel dekke utgifter til tannlege selv, mens dette i andre land er dekket av det offentlige.

[Les artikkel hos SSB]


Mye annet teller....

25. april, 2005

Siri

Det er jo klart at dette blir en litt gal vinkling, selv om den selvfølgelig er interessant. Jeg tror ikke det er mange andre land som har så gode velferdsordninger som Norge har, selv om vi må betale tannlegen selv etter at man er kommet i voksen alder. At vi blir kåret til verdens beste land å bo i av FN sier sitt...?

Relativt lavere lønn

25. april, 2005

Lars

Finnes det noen måte å måle effektiviteten av de skattekronene man betaler i forhold til de tjenestene man får tilbake? Tror det ville vise at vi i Norge får mye tilbake i forhold til hva vi betaler i skatt, mye takket være oljeinntekter. Er også enig med deg Siri at det nok er en rekke faktorer som er utelat i undersøkelsen. Allikevel en interessant sammenligning.

Relativt lavere lønn

26. april, 2005

Arne

Tror ikke det er noe galt at Norge kommer lenger ned på lista for kjøpekraft. Vi har allikevel råd til det meste med en gjennomsnittlig industrilønn, og jeg tror ikke at f.eks. danske arbeidstakere føler de har så mye mer å rutte med. Tenker spesielt på danske turister som alltid klager over det høye prisnivået her i Norge...

Legg til kommentar

09. august, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?