Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stabilt arbeidsmarked
Del artikkelen med venner og kolleger

Statistisk Sentralbyrå la i dag ut tallene fra den siste Arbeidskraftundersøkelsen.  De tidligere trendene ser ut til å snu.  Både sysselsettingen og arbeidsledigheten har flatet ut i forhold til forrige kvartal.  Tall fra Aetat derimot viser at arbeidsmarkedet i oktober i år har vært tøft.

Ved utgangen av oktober var det registrert 76 800 helt ledige arbeidssøkere i Norge.  I følge Aetat utgjør dette 3,3 prosent av arbeidstokken.  Det siste året har ledigheten økt med 16 900 personer, det vil si en økning på 28 prosent.

Tall fra Arbeidskraftundersøkelsen er langt mer positive og viser at trenden i fra høsten 1999, med en svak vekst i arbeidsledigheten er i ferd med å avta.  Fra 2. kvartal til 3. kvartal 2002 gikk antall arbeidsledige ned med 2 000 personer, noe som vil si at ledigheten på 3,8 prosent var uendret.

Langtidsledige
Økningen i ledighet er mest markant blant de som har vært ledige i seks måneder eller mer.  Bare i løpet av det siste året har antallet langtidsledige økt med 43 prosent og det er nå registret 22 200 langtidsledige.  Sannsynligvis skyldes dette en parallell økning i den generelle ledigheten og en betydelig lavere etterspørsel etter arbeidskraft.

Lav etterspørsel
Tallene fra Aetat og SSB viser begge at etterspørselen etter arbeidskraft avtar ytterligere.  Antall stillingsannonser har gått ned med 27 prosent, og har opplevd en nedgang innen alle yrkesgrupper.  Aetat mener derfor at det er grunn til å tro at arbeidsledigheten vil fortsette å stige.  Nedgangen har vært størs i naturvitenskapelige yrker, industriarbeid og bygg og anlegg.

Inkluderende arbeidsliv
Det kan virke som om intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv har begynt å vise effekt.  Økt fokus på en arbeidstakers arbeidsevne har skapt en positiv utvikling.  Aetat sin statistikk viser at de eldre og yrkeshemmede har en bedre utvikling i forhold til den generelle arbeidsstyrken.  Mens den generelle økningen var på 28 prosent, økte antallet arbeidsledige eldre med kun 10 prosent, og det tilsvarende tallet for yrkeshemmede var kun 15 prosent. 

 

Forskjellen på de to statistikkene kommer i hovedsak av at Aetat sine tall bygger på registerte arbeidssøkere.  I tillegg er tallene fra SSB sesongjusterte og viser gjennomsnittet for de tre månedene i kvartalet.

tylex;>online book
x;> (31.10 2002)

Legg til kommentar

23. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?