Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mobbing på arbeidsplassen
Del artikkelen med venner og kolleger

Mobbing kan føre til store helsekonsekvenser sier professor i psykologi Ståle Einarsen. Han er en av foreleserne under Arbeidstilsynets seminar om mobbing på arbeidsplassen.

Partene i IA-avtalen er enige om at ” ”mobbing kan være et problem på den enkelte arbeidsplass og at det er spesielt viktig å bekjempe slike tendenser”.  Nulltoleranse mot mobbing på arbeidsplassen er en nødvendighet for et mer inkluderende arbeidsliv, og man har gjennom prosjektet ”Jobbing uten mobbing” utarbeidet en plan for forebygging og håndtering av mobbing. 

Hva er mobbing?
Mobbing er når en gruppe eller en person gjentatte ganger og over tid plager et offer. Mobbing forutsetter et ujevnt styrkeforhold mellom plagere og offer. Mobbing er et virkemiddel for at plagerne skal tilegne seg makt slik at de kan oppnå personlige fordeler. Plagingen utføres av hele gruppen av overgripere eller av ett eller flere medlemmer på vegne av gruppen.
(Kilde:
Manifest mot Mobbing)

Man ønsker å arbeide for å sette aktørene på arbeidsplassene selv i stand til å forebygge og håndtere mobbing.  For å nå dette vil man øke fokus på mobbing, og spre kunnskap om mobbing i arbeidslivet.

Samtidig er det viktig å tydeliggjøre innsatsen mot mobbing som en viktig del av virksomhetenes arbeid i det systematiske helse- miljø og sikkerhetsarbeidet, samt å sikre kunnskap om forebygging og håndtering av mobbing hos sentrale HMS-aktører.

Nytt seminar
Arbeidstilsynet vil mandag 10. oktober, arrangere et seminar der mobbing på arbeidsplassen vil være tema.

Foreleser Ståle Einarsen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han er en av de fremste ekspertene på temaet i Norge, og faglig bidragsyter i prosjektet ”Jobbing uten mobbing”.

Under et seminar arrangert av STAMI i samarbeid med Arbeidstilsynet tidligere i høst, snakket Einarsen om de store helsekonsekvensene mobbing kan føre til. Mobbing kan føre til ekstreme helseplager både mentalt, psykosomatisk og fysisk, mener Einarsen. Ifølge Einarsen kan den som mobbes uttrykke problemet på ulik måte, men at irritasjon, aggresjon, hyppige humørsvingninger, mangel på konsentrasjon og valgt isolasjon kan være typiske tegn.

Under seminaret 10. oktober vil det også bli presentert praktiske eksempler fra Helsefremmende Arbeidsplasser, på tiltak mot mobbing på arbeidsplassen.

[Les mer på Arbeidstilsynets nettsider]

a>
x;><

Viktige seminarer

03. oktober, 2005

Arne

Disse seminarene er helt nødvendige for å øke kunnskapen om mobbing. Har selv vært "elev" ved et slikt seminar, og Einarsen anbefales på det varmeste. Hans kompetanse er givende, og ideene hans veldig gode.

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?