Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Christl Kvam: Grande Røys sitter med nøkkelen til likelønn

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

- Gamle likelønnstiltak har for lengst vist at de ikke virker. Samtidig har staten som arbeidsgiver sluppet unna sitt ansvar alt for lenge. Her sitter fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys med nøkkelen. Den må hun våge å bruke! oppfordrer Christl Kvam, leder i Akademikerne.

Likelønnsstafetten er en serie intervjuer der aktører i politikken, media, organisasjoner, akademia og næringslivet utfordres til å svare på spørsmål om likelønnsgapet. [Les hele intervjuet på likelonn.no]

Lønnsoppgjørene de siste 25 årene har fokusert på lavtlønte for å skape likelønn. Nå er det på tide å endre fokus mener Christl Kvam, ettersom dette ikke har gitt resultater:

- Hvorfor ikke? Først og fremst fordi lavtlønn og likelønn ikke er det samme. Årsakene til likelønnsproblemene finner tvert i mot i to former for forskjellsbehandling – den vertikale og den horisontale. Vertikal fordi jo lenger opp i stillingspyramiden du kommer, jo flere menn finner du. Horisontal fordi kvinner med utdanning jobber offentlig sektor, mens menn med utdanning jobber i privat.

Den vertikale forskjellen er et resultat av at kvinner fremdeles tar mest ansvar i hjemmet. Derfor foreslår Akademikerne nå flere tiltak for å gi kvinner og menn likere muligheter med tanke på barn og i arbeidsmarkedet.

- Men det er den horisontale forskjellsbehandlingen som er det største likelønnsproblemet. Vi vet at det skjer en systematisk lønnsdiskriminering av utdanningsgruppene i offentlig sektor. Det er nemlig her kvinner med utdanning jobber. Når lønnsforskjellene mellom offentlig og privat sektor for akademikere er på 2 – 300.000,-, skjønner man raskt at vi ikke får likelønn uten å få gjort noe med dette. 

Derfor er det viktig at staten gir kvinner i offentlig sektor et lønnsløft som gjenspeiler deres utdanning, kompetanse, ansvar og innsats.

- Jeg hører ofte at kvinner kan takke seg selv. De vet jo at staten betaler dårlig for utdanning. Men hva slags argument er det? Skal de som ønsker å arbeide for fellesskapet måtte lide for det? Bør ikke lønnen stå i forhold til kompetanse og innsats, og ikke til valg av sektor? Og ikke minst: hvem skal utføre de viktige oppgavene i offentlig sektor, hvis kvinnene forsvinner til det private?

Christl Kvam sender stafettpinnen videre til fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Absentia.no presenterer utdrag av intervjuene i Likelønnsstafetten i samarbeid med likelonn.no.


Christl Kvam: Grande Røys sitter med nøkkelen til likelønn

16. november, 2007

Roar J

Kjempeserie! Ser virkelig frem til å se hva fornyingsministeren vår vil si til denne utfordringen. Og, JA: Kvinner (og menn) i offentlig sektor fortjener mer lønn. Når jeg hører at andre uten utdanning tjener omtrent det samme som dem med 3 eller 5 års høgskole/universitetsutanning er det helt feil. Her må kompetanse verdsettes, hvis ikke vil kompetansen forsvinne fra det offentlige.

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?