Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidsliv eller næringsliv?

Stortingsvalget 2009

Frem mot stortingsvalget vil partiene få muligheten til å legge frem sin plan for arbeidslivet de neste 4 årene på absentia.no. Målet er at du skal få en god oversikt over hvordan partiene ønsker utviklingen i arbeidslivet skal gå.

Del artikkelen med venner og kolleger

Få politiske temaer har så klare skiller mellom høyre og venstresiden som arbeidslivspolitikken. Derfor konkluderer også NHO og LO vidt forskjellig i sine partiutspørringer med borgerlig og sosiale partier på hver sin side.

LO tok i forbindelse med sin medlemsdebatt ”Et godt arbeidsliv” initiativet til en partiutspørring der 41 spørsmål og krav ble stilt til partiene på Stortinget.  På samme måte undersøker NHOs partibarometer blant annet hvor næringsvennlig partiene på Stortinget er.  

Arbeid til alle

Blant kravene LO stilte til partiene var lovfestet rett til heltidsstilling til dem som ønsker det. I følge LO er deltidsstillinger til hinder for likelønn og en lønn man kan leve av. Tilsvarende ønsker LO en innstramming av mulighetene til midlertidig ansettelse. På disse to spørsmålene kommer den rødgrønne regjeringen best ut i følge LO, mens partiene i sentrum og til høyre får stryk ettersom de ikke støtter noen av kravene.

NHO ser på sin side et fleksibelt arbeidsliv med deltidsstillinger og midlertidig ansettelser som et pluss for et bedre næringsliv.  Dermed er det partiene til venstre som får stryk hos NHO, mens Høyre, Frp og Venstre alle får pluss for sin politikk.

LO frykter regjeringsskifte 

LO-leder Roar Flåthen har advart mot et regjeringsskifte der Frp vil være største parti. Han frykter en redusering av arbeidstakernes rettigheter. Tilgang til midlertidige ansettelser, ufrivillig deltid, begrensninger i streikeretten, mindre til etter- og videreutdanning og ingen garanti for AFP-ordningen er blant argumentene som skremmer LO.

 - En rød tråd i både svarene og partienes programmer er at når Fremskrittspartiet og Høyre skal ta stilling til arbeidslivsspørsmål, havner de nærmest konsekvent på arbeidsgivernes side. Det er legitimt, men det viser hvem som støtter hvem, og hvem som fører en politikk for ulike gruppers interesser, påpeker Flåten.

LOs 13 krav (antall krav partiet støtter)
NHOs partibarometer (skala 1 – 6)
 
Ap
13
 
Høyre
5+
 
SV
13
 
Venstre
5
 
Rødt
13
 
Frp
4+
 
Sp
11,5
 
Krf
4
 
Krf
10
 
Ap
4
 
Høyre
3
 
Sp
3+
 
Venstre
1,5
 
SV
2+
 
Frp
0
 
 
 
 
Arbeidsliv

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?