Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Fordi de fortjener det...

Arbeidslivstelefonen

Åpningstider på telefonen

Del artikkelen med venner og kolleger

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal dag som markeres 10. oktober. I Norge markeres Verdensdagen også i ukene før og etter 10. oktober.

Tema for årets Verdensdag er Arbeid og psykisk helse.

Arbeid er så mye mer enn økonomisk godtgjørelse for utført jobb, vi har i stadig større grad enn før, vår identitet gjennom arbeidet vi gjør. Arbeidet er således en viktig del av livet selv og vårt velbefinnende, på godt og vondt.

At Verdensdagen for psykisk helse har dette temaet i år er helt på sin plass, for mange mennesker med psykiske helseproblemer sliter med å komme seg i arbeid eller har vansker med å forbli i arbeid.

Arbeid har en egenverdi, det er identitetsskapende og utviklende for mennesket.

Henry Ford, han med verdens først bil, sa det slik: ”I wanted a pair of hands, but I got a whole person”.

Slik er det, vi er alle mer enn arbeidshendene våre, vi er mennesker med verdier, drømmer, muligheter og begrensninger. Men en ting har vi felles, selv så ulike vi er. Det er ønsket om å høre til, få bekreftelse på hvem vi er, bli sett og ja faktisk, være på en arbeidsplass og gjøre en jobb der man utvikler seg fordi det stilles krav.

Mange faller ut av dette fellesskapet. Hvorfor er det så vanskelig å snu utviklingen? Og hva skal til for at mennesker med noe redusert arbeidskapasitet kan fortsette å være i, eller bli en del av arbeidsfellesskapet?

Arbeidsevne henger ikke sammen med diagnose.

Det er mange med både fysisk og psykisk sykdom som står i arbeid hver dag i full eller redusert tid. Men tallenes tale er klar, stadig flere av oss faller ut av arbeidslivet på grunn av sykdom.

Over halvparten av de uførepensjonerte har psykisk sykdom alene eller i kombinasjon med muskel– og skjelettlidelser som grunn for uførepensjonen. Og fagfolk mener det er grunn til å tro at psykiske helseproblemer er underrapportert som årsak.

Det rapporteres nå om at sykefraværet i Norge er på svak retur fordi legenes bruk av graderte sykemeldinger har økt. Dette er gledelig. Det fører forhåpentligvis også til bedre dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om jobbnærvær og mulig arbeidstilrettelegging.

Vi i Arbeidslivstelefonen snakker med mennesker som har store og små utfordringer i arbeidslivet. Noen av disse har psykiske helseproblemer og har spørsmål om hvordan gå frem for å få en arbeidssituasjon de kan klare med. Arbeidsgivere ringer også og ber om hjelp til hvordan å ivareta og tilrettelegge for arbeidstakere som sliter.

Vi opplever at mennesker som har vært borte en tid fra jobben, kvier seg for å komme tilbake, fordi de må be om en endring i arbeidssituasjonen for ikke å bli syke igjen. Vårt råd til de er å være åpne om hva de trenger i møte med arbeidsgiver, og vi oppfordrer dem til å komme med forslag selv, for det er ikke alltid så mye som skal til for å få kabalen til å gå opp.

Vi tror at ved bedre kommunikasjon og åpenhet om disse tingene, samt fleksibilitet med hensyn til arbeidstid og arbeidsoppgaver, ville mange kunne greid å være i jobbfellesskapet lenger. Fordi de ønsker det og ….. FORDI DE FORTJENER DET.


Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?