Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nordmenn trener
Del artikkelen med venner og kolleger

3 av 4 nordmenn trener minst en til to ganger i uken.  Og over 20 prosent trener mer enn 5 ganger i uken.  Spesielt er det folk i Rogaland og Oslo-området som er treningsvillige, slår en undersøkelse gjort av Sentio/NorStat fast.  Allikevel anbefales mer trening for de fleste.

Av de undersøkte oppgir hele 75 prosent at de trener minst en til to ganger i uken.  Samtidig trener 14 prosent hver dag, og nesten syv prosent som trener fra fem til sju ganger i uka. Dermed er omtrent 20 prosent av befolkningen aktive idrettsutøvere på et visst nivå.

-           Dette er interessante data som bekrefter noe av det vi vet fra før. Samfunnet har en stor utfordring i å få lavere sosiale grupper og folk på landsbygda i mer fysisk aktivitet, sier NTNU-forsker Per Egil Mjaavatn i en kommentar til idrett.no.

Mest aktive i byene
Treningsaktiviteten varierer mellom sosiale grupper og geografisk bosted.  Blant dem som trener mest er høyt utdannede, og folk som bor i Rogalands- og Oslo-området.  Høyt opp på listen er også Hedmark, Finnmark og Akershus.  Sør- Trøndelag og Nord-Trøndelag kommer også godt ut, og kun 11 og 13 prosent pleier aldri å trene i de to trønderfylkene.  Det er også i Trøndelag at flest trener mer enn 5 ganger i uken.

Sogn og Fjordane og Aust-Agder har flest innbyggere som ikke trener. 33 prosent av innbyggerne i disse fylkene driver sjelden eller aldri noen form for trening og trim. Også Østfold og Vestfold har et lavt treningsnivå. 

-           Folk er mer fysisk aktive i byer og tettbygde strøk enn på landet. Det gjelder også bruk av skog og mark.  Det er store klasseforskjeller; folk med høyere utdanning trener mest og på landet bor det færrest med høg utdanning. Det er grunnet studiestedene mange med høg utdanning i Oslo og i Trøndelag/Trondheimsområdet. Studenter trener og er med på å forsterke tendensene slike steder, forklarer Miaavatn.

 

Selv om høyt utdannede trener mest, viser også undersøkelsen en sammenheng mellom inntekt og treningstid.  Desto mer man trener, desto mindre trener man. 

 

Undersøkelsen viser også at kvinner de siste årene er blitt sprekere enn menn.

 

Ikke nok
Fremdeles er ikke en til to ganger med fysisk aktivitet nok i uken, hvis dette er det eneste man beveger seg.  Med en stillesittende livsstil ellers, krever kroppen mer bevegelse for å holde seg i form.
-
           Det er flott at mange trener, men vi vet mange ikke trener nok til å kompensere for tapt hverdagsaktivitet. Et par timer trening i uka er ikke nok til å kompenser for en nesten totalt stillesittende hverdag, påpeker Miaavatn.

[Les mer på idrett.no]
[Les mer på bedriftsidrett.no]

x;>online book

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?