Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Blunk før øyet klør
Del artikkelen med venner og kolleger

Det danske arbeidsmiljøinstituttet (AMI) har publisert et nytt faktaark med gode råd for arbeid ved en dataskjerm.  I mange tilfeller vil blunking gjøre arbeidsdagen enklere.

Arbeid ved en dataskjerm stiller store krav til øynene ettersom man fokuserer på skjermen over lang tid.  Dette gir irriterende øyne som føles tørre og som klør.  Et faktaark utarbeidet av AMI gir råd for bedre øyne.

Godt inneklima reduserer i mange tilfeller problemene, og i følge AMI viser undersøkelser at kun 5 prosent klager over problemer med øynene når inneklimaet er bra. Til sammenligning klager mellom 20 og 40 prosent av arbeidstakerne på irriterende øyne i et dårlig inneklima.

Blunk
Øyet blunker normalt mellom 10 og 20 ganger i minuttet, og fornyer på denne måten det beskyttende hinnet i øyet, den såkalte tårefilmen. Tårefilmen forsikrer blant annet at øyet ikke blir tørt.

Undersøkelser viser at frekvensen for blunking går ned ved computerarbeid, og dermed gjør tårefilmen ustabil. Hvis det skjer gir det øyet fordampning, som igjen fører til forskjellige grader av øyetørrhet, med øyetretthet, irritasjon og nedsatt synskvalitet som følger.

Unngå lav fuktighet
Fordampningen er større ved lav fuktighet, noe som også vil gjøre øynene fortere tørre. Spesielt ved dataarbeid, der det stilles høye visuelle krav. Desto mer luft som må varmes opp på kontoret, desto lavere blir fuktigheten.  AMI anbefaler derfor at temperaturen holdes lavt.

Slik unngår du irriterende øyne
·                      Hold ofte mikro-pauser.  Se vekk fra dataskjermen, slik at øyet slapper mer av.
·                      Lag bevisste blunkeøvelser løpende.
·                      Plasser skjermen lavt, det minsker fordampningen fra tårefilmen som beskytter øyet.
·                      Luft ut jevnlig.
·                      Unngå for høy romtemperatur, som gir lav fuktighet.

[Les faktaark hos AMI]

oks.com >books
x;> (26.5 2005)

Gode tips!

26. mai, 2005

Hans

Veldig gode tips...mange som sliter på kontoret her med irriterende og "tørre" øyne. Setter igang tiltak for lavere temperatur (tror det er rundt 21 grader her i snitt jeg..), og noen øvelser og hvilepauser!

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?